Saunan lasi Lasilinkiltä

Collaboration | Yhteistyössä Lasilinkin kanssa

Tänään esittelyvuoroon pääsee saunamme lasi. Voisi kuvitella, että lasi kuin lasi hoitaa homman, mutta itse asiassa käytin saunan lasin lukuisten yksityiskohtien miettimiseen huomattavan määrän aikaa. Joten toivottavasti tästä on apua muille kylpyhuoneremonttia suunnitteleville.

Ihan ensimmäiseksi oli mietittävä, miten lasi sijoitettaisiin. Mikäli kylpyhuoneen katto on korkealla, sauna tehdään yleensä muuta kylpyhuonetta vähän matalammaksi hyvien löylyjen takaamiseksi. Myös energiatehokkuutta ajatellen on turha lämmittää tyhjiä kuutioita. Meillä muun kylpyhuoneen korkeus on 250 cm ja saunassa katto yltää reiluun 230 senttiin, joten oli selvää, että katonlaskun vuoksi tilaan syntyisi jonkinlainen lippa. Niinpä toteutusvaihtoehtoja oli kaksi: Lipan voisi kaakeloida muun kylpyhuoneen tapaan, jolloin saunan lasi lähtisi lipan alareunasta. Toinen vaihtoehto oli tämä, johon päädyimme eli lippa verhoiltiin saunan puumateriaalilla ja saunan lasi asetettiin tämän kaiken eteen. Googlailin netistä ja Lasilinkin galleriasta erilaisia ratkaisuja. Esimerkit, jotka löysin lattiasta ylös kattoon ulottuvasta lasista, vahvistivat visiotani siitä, että tämä ratkaisu olisi raikkaampi ja modernimpi. Ja varmasti arvaatte, että olen äärettömän tyytyväinen ratkaisuumme. :) Lasin sijaintia miettiessä kannattaa myös huomioida, että lasin ja ylälipan sekä lauteiden ja lasin väliin jää muutaman sentin rako, jotta lasin pääsee puhdistamaan. Meillä ylhäällä rako on vain pari senttiä ja lauteeseen noin seitsemän senttiä, ja näillä on pärjätty. (Eikä tilaa ollut enempään.)

Sitten varsinaisen lasin speksaamiseen. Itse lasin suhteen päätökset syntyivät melko nopeasti: harkitsin ensin kaunista raitalasia, jota olen ihastellut jo pidempään. Tähän tilaan oli kuitenkin järkevintä ottaa täysin kirkas kuvioimaton lasi, sillä haluamme nähdä lapset kunnolla, kun he mellastavat ammeessa ja me vanhemmat voimme nauttia löylyistä. Toiseksi tila on sen verran pieni, että täysin läpinäkyvä lasi tuo tilaan enempi tilantuntua. Niin kummalta kuin tämä kuulostaakin, niin jotenkin tila tuntuu jopa suuremmalta lasin asennuksen jälkeen kuin ennen sitä. Lasina meillä on kirkas karkaistu lasi, joka on sävyltään nimensä mukaisesti mahdollisimman kirkasta. Lisäksi valittavana on paljon erilaisia kuvioita ja sävyjä (katso lisää täältä); etenkin raitalasit näyttävät myös upeilta.

Lasin mitat määrittelimme lauteiden layoutin mukaan. Oviaukko on vain 64,5 senttiä, ja tämä on riittänyt hyvin. Kaunis minimalistinen yksityiskohta on oviaukon pyöreä reikä (halkaisija neljä senttiä), joka on toiminut vetimen korvikkeena erinomaisesti. Poimin tämän ratkaisun Helsingin Löyly-saunasta sekä Porvoon Runo-hotellin kylpyhuoneista, ja voin suositella eteenpäin. Lasi ei kuumene niin, että siihen olisi ikävä tarttua.

Seuraavana vuorossa oli lasin kiinnytystavan valinta. Oli selvää, että sivuseinille ja kattoon tulisi alumiinilistat. Lattiaankin pohdin ensin huomaamatonta ohutta listaa, mutta lopulta tassut olivat turvallisempi vaihtoehto, sillä lattian kallistusten huippu ei olisi välttämättä asettunut juuri lasin alle, ja emme halunneet ottaa riskiä, että vesi olisi jäänyt seisomaan jommallekummalle puolelle lasia. Nyt tassujen alle jää pieni rako, josta vesi voi kulkea vapaasti.

Seuraavaksi oli listojen valinnan vuoro. Tiedustelin näitä useammasta paikasta ja kauneimmat löysin Lasilinkiltä. Malli on siro ja mikä tärkeintä, listat saa sävyttää mieleisekseen. Vierastin ajatusta raskaista mustista raameista, kun taas vaalean beiget listat tuntuivat raikkailta. Nappivalinta tämäkin! Lasin saranat ja tassut ovat mattamustat (niitä ei siis ollut mahdollista maalauttaa), ja hyvinhän nekin kokonaisuuteen istuvat, sillä hanat ja suihku ovat mustia.

Asennuksesta vielä mainittakoon, että pyysin Lasilinkin asettajat ottamaan mittoja laatoitusten valmistuttua. Koska yksi saunan seinistä on vino, koin tämän turvallisimmaksi vaihtoehdoksi; suorilla seinillä hommasta selviäisi varmasti itsekin. He myös vastasivat valmiin lasin asennuksesta. Olen kantapään kautta oppinut lukuisissa remonteissa, että tämmöiset erikoistyöt kannattaa suosiolla antaa aina työhön erikoistuneille ammattilaisille.

Summa summarum: mitään en saunan lasissa näin jälkikäteen muuttaisi!

 

Saunan lasista saatu pieni alennus Some-näkyvyyttä ja kuvia vastaan.