Keittiösuunnitelmia

Kuukausi on vierähtänyt edellisestä postauksesta ja sinä aikana kaikki tärkeimmät remonttivalinnat on nyt tehty ja esimerkiksi keittiö laitettu tilaukseen. Aivan ihana tunne! <3  

Sain Instagramin puolella pari kysymystä juuri keittiöön liittyen, joten siitä inspiroituneena ajattelin, että voisin avata suunnitelmiamme täälläkin. Myös siltä varalta, että sattuisitte huomaamaan piirustuksissa jotain, mitä en ole itse ajatellut. Eli jättäkää rohkeasti viestiä, jos joku osuu silmään!

 

Layoutin osalta sävelet olivat alusta saakka varsin selvät. Tila luo paljon rajoitteita, sillä huoneen yksi kulma on kaareva ja yhdellä seinustalla on iso oviaukko olohuoneeseen, joten vaihtoehtoja keittiökaapistoseinäksi on tasan tarkalleen yksi.

Saarekkeesta olisin halunnut tehdä vähän kapeamman ja tuoda sitä kymmenen senttiä lähemmäs takaseinän kaapistoa, mutta valitettavasti edelliset omistajat eivät olleet asentaneet sen alle parkettia, joten melkein yhtä suurella saarekkeella nyt mennään. Parketti oli vielä leikattu(?!!?) ikään kuin mottorisahalla niin, ettei kuviota pysty mitenkään jatkamaan. Pahoittelut tästä marmatuksesta, mutta älkää alkako tässä kohden säästää ja pihistellä parketin kanssa, jos olette vastaavassa valintatilanteessa. Hyvä parketti kestää puoli vuosisataa; meidän lattia on kokopuuta, joten sen elinkaari on parhaassa tapauksessa liki vuosisadan! Keittiötä taas joutuu uusimaan 10-15 vuoden välein, joten aivan pöhköä säästää nyt se tonni tässä kohden, murr. (Me olemme aina laittaneet täyden parketin myös saarekkeiden alle remonttikohteissamme, juuri tämmöisten tilanteiden välttämiseksi.)

Takaseinälle tulee vasempaan reunaan kolme korkeaa kaapistoa laitteille: pakastimelle, jääkaapille ja ns. aamiaiskaappihenkinen 60-senttinen kaappi, jonka sisään saa kaikki laitteet piiloon mikrosta kahvikoneeseen. Kolmessa edellisessä asunnossamme on ollut integroitu mikro ja olemme todenneet, että mitä kalliimpi malli on, sitä hankalampi se on käyttää. Ihan perustoiminnot (30 sek tai 1 min täydellä teholla) on kätketty miljoonan valikon taakse, joten ai että kun odotan, että saadaan meidän rautalankamallinen satasen mikro käyttöön!  Korkeiden kaappien oikealle puolelle tulee matalia kaappeja, sillä halusin fiiliksestä mahdollisimman ilmavan (kuva pikkuisen alempana).

Yksi särö suunnitelmaani kyllä jäi. Edellinen asukas oli päättänyt asennuttaa asunnon toisen sähkökaapin korkean keittiökaapin sisään. Joten nyt kun minulla ei tule tähän kohtaan enää kaappia, jää sähkökaappi näkyviin. Pitää vielä tutkia sähkömiehen kanssa onko mitään mahdollisuuksia edes pienentää sitä tai yrittää upottaa seinään tms. Mutta pahimmassa tapauksessa seinälle jää siis 30 x 40 x 10 cm ikävä rumistus ☹  Johdot tulevat sähkökaappiin ylhäältä, joten niiden jatkaminen ja koko kaapin siirto alas ei ilmeisesti tule onnistumaan. Tai kertokaa, jos jollakulla on kokemusta sähkökaapin siirrosta! Tai jos keksitte jotain muita ideoita tähän.

Bora Pure liesi Savolta. Marmorihyllyn kuva löytynyt Pinterstistä. Messinkinen vedin vielä mietinnässä, tämä täältä. Kaunis hana Volan. Inspiraationa toiminut tämä Nordista Kök:n unelmakeittiöni. Myös muut jutussa olevat keittiökuvat heiltä.

Entä materiaalit? Tuskailin ja venkslasin edestakaisin maalatun ja ah nyt niin trendikkäiden puisten keittiöiden välillä. Aina uudelleen ja uudelleen palasin kuitenkin aivan alkuperäiseen ideaani kermanvärisestä keittiöstä. Meidän tammilattia on niin näyttävä, että mikä tahansa puu lähtisi kilpailemaan sen kanssa. Lisäksi lattiaan olisi pitänyt hakea kunnolla kontrastia, joten keittiön olisi pitänyt olla kunnolla tumma, esim. savutammea, pähkinää tms. Tummat keittiöt näyttävät upeilta saarekkeissa ja matalissa kaapistoissa, mutta vierastin ajatusta korkeista tummista keittiöistä. Pelkäsin, että tulisi tunne, että ”kaapit kaatuvat päälle” ja tekisivät tilasta tukkoisen...

Joten maalatulla keittiöllä mennään! Kermanvalkoinen kuvaa valittua sävyä parhaiten. En ole nähnyt sitä missään suurena pintana, joten jännittää todella paljon onko siinä tarpeeksi sävyä. (En kestäisi sitä, että se näyttäisi livenä aivan tavalliselta valkoiselta keittiöltä… apua!) Keittiöfirma sanoi, etteivät ole tehneet kellekään sen väristä keittiötä vielä, mikä antaa uskoa, ettei tästä tule aivan tusinaratkaisun näköinen, heh.

Instagramia seuranneet tietävät, että olen pohtinut jos jonkinlaista tasovaihtoehtoa. Haaveilin kovasti aidosta vaaleahkosta kalkkikivestä, mutta lopulta oli pakko hyväksyä realiteetit ja todeta, ettei se sovi tähän elämänvaiheeseemme. Pian kuusi vuotta täyttävä esikoisemme laittaa melkein joka aamu itselleen aamupalaa herättyään ensimmäisenä. Ja varsin usein aamiaiseen kuuluu mustikoita ja/tai sitrushedelmiä, joten voitte arvata miltä meidän taso näyttäisi jo ensimmäisen kuukauden jälkeen. Luonnonkivet imevät esimerkiksi mustikan sekä sitrushedelmien hapon tehokkaasti ja peruuttamattomasti.

Kartoitin myös erilaisia marmorijäljitelmiä - massapuristettuja kvartseja sekä keraamisia tasoja, joihin marmorikuvio on printattu päälle - mutta aina tulin samaan lopputulokseen, että ne näyttävät omaan silmääni feikeiltä. Joten oli pakko muuttaa suuntaa ihan täysin. Nyt meille tulee ohut komposiittitaso, josta saa tehtyä kätevästi myös kauniin altaan. Meillä on ollut vastaava jo kaksi kertaa aiemminkin, joten tiedän sen helppohoitoiseksi vaihtoehdoksi. Sävy tulee olemaan tone-to-tone ovien kanssa eli lämpimään kellertävään taittuva.

Ihan kokonaan ei luonnonkivihaaveestakaan täytynyt luopua, sillä tilasin matalien kaappien pälle kapean kokopitkän seinähyllyn. Hyllyllä on myös funktionaalinen tarkoitus, sillä sen pohjaan piilotetaan valoura. Hyllyyn halusin ripauksen jotain villiä, joten se tehdään calacatta viola marmorista.

Hanasta tiesin jo pitkään, että haluaisin upean minimalistisen Volan hana. Se on kaunis kuin koru! Hana tehdään meille erikoiskorkeana, jotta sen muoto tulee vielä kauniimmin esiin. Apuna pohdinnoissa on ollut LVI-verkkokauppa, jonka kansa tulen tekemään yhteistyötä myös kylpyhuoneen osalta. On ollut ilo huomata, että myös verkkokaupan asiakaspalvelu voi todella olla kilpailuvaltti – he tietävät tuotteistaan k-a-i-k-e-n. Lisäksi heidän valikoima ja tyylitaju on pettämätön, joten iso suositus heille, jos on muitakin remonttia suunnittelevia sillä puolen!

Keittiölaitteista nostan esiin Boran Pure lieden, jonka osalta teen yhteistyötä Savon kanssa. Meillä oli jo edellisessä kodissa Bora, joten tämä oli helppo valinta. Liesi on visuaalisesti ylivoimainen ja toimii loistavasti. Palataan tähänkin pidemmin, jahka keittiö on asennettu. <3  Niin ja tulkaa ihmeessä seuraamaan remontin edistymistä Instragramin puolelle @CoterieOfficial. Yritän joka viikko raportoida edistymisestä. (Tämä viikko jäi nyt kyllä väliin, kun olen ollut flunssassa.)

Energistä alkavaa viikkoa!

 

P.S. Olen harkinnut, josko tekisin kaikista keräämistäni keittiötaso-opeista vielä jonkinlaisen koosteen omaksi postauksekseen. Ollaan vuosien myötä vaihdettu myös asuntoa sen verran usein, että omakohtaista kokemustakin on kertynyt liki kaikista vaihtoehdoista kivestä terästasoon. Joten jättäkäähän viestiä, jos tämä kiinnostaisi.