Puiset Wood-lokerikot Savolta

Collaboration | Yhteistyössä Savon kanssa

Joko olette päässeet joululoman viettoon? Vietimme eilen (to 22.12.) tiimini kanssa superkivaa tiimipäivää ilmajoogan ja joulukranssiworkshopin merkeissä ja tänään aaton aattona olen lomalla, joten ihana pehmeä lasku jouluun <3  Ja onpa kiva päästä kirjoittamaan teille kerrankin muulloinkin kuin yön pikkutunteina! Kurkistetaan jälleen keittiöön; esittelyvuorossa Savon puiset Wood-lokerikot*, joilla halusin nostaa keittiömme profiilia.

Alta näkyy lähtötilanne; tämä tummanharmaa muovinen Visio-aterinlokerikko löytyy niin ikään Savon valikoimista. Funktionaalinen lokerikko hoiti hommansa, mutta halusin keittiöön viimeistellympää ilmettä, ja niinpä lähdin kartoittamaan puisia vaihtoehtoja.

Etsinnässä oli siis kauniit minimalistiset puiset lokerikot, jotka mukautuisivat tarpeisiimme. Ykkösvaihtoehdoksi nousi nämä Savon Wood-lokerikot, sillä modulaarinen sarja mukautuu tarpeisiimme. Sarjaan kuuluu erikokoisia osia, joista jokainen voi kätevästi koostaa juuri omanlaisensa. Mainittakoon vielä, että myös BORA-lietemme on tilattu Savolta (yhteistyöpostaus löytyy täältä), mutta puiset aterinlaatikot löysin ihan sattumalta googlaillessani vaihtoehtoja. Eli jälleen kerran menin objektinen valintaprosessi edellä, ja yhteistyökuvio syntyi vasta sen jälkeen.

Aterimet ja erilaiset keittiövälineet mahtuvat meillä kahteen matalaan vetolaatikkoon. Toisessa laatikossa on tiiviissä tilassa kuusi pikkulokeroa, joihin saa kätevästi kaikki aterimet. Haarukoiden, veitsien, isojen ja pienten lusikoiden lisäksi jää vielä pari lokeroa ekstraakin esimerkiksi puisille leipäveitsille ym. Pikkulokeroiden seurana on kaksi korkeaa kapeaa lokeroa suuremmille työkaluille – toiseen tulee puiset ja toiseen metalliset arkisessa käytössä olevat keittiövälineet.

Pohdin alkujaan, miten vaalea materiaali istuu tammisen lattian ja myös laatikoiden etupaneelista löytyvän massiivitammen kanssa, mutta todella hyvältä näyttää, eikös! Ja itse asiassa kokonaisuus on vain kiinnostavampi, kun kaikki puulajit ei ole valittu sävy-sävyyn. Myös kylpyhuoneeseen valitsin eri puuta saunan paneeleihin ja kalusteisiin tuomaan hieman vaihtelua.

Toiseen laatikkoon halusin kunnolla tilaa veitsille. Olen aiemmin työskennellyt Fiskarsilla veitsien parissa, ja jo niiltä ajoilta muistiin on jäänyt ohjeet hyvästä säilytyksestä: jotta veitset pysyvät terävinä, tulee ne säilyttää (ja pestä) niin, ettei terät pääse kolisemaan. Veitsitelineen lisäksi toisesta laatikosta löytyy tilaa harvemmin käytössä oleville työkaluille.

Materiaalina laatikoissa on vaalea Vietnamista tuleva kumipuu, joka Savon mukaan syntyy kumituotannon oheistuotteena (kuten kumipuulla on lukemani perusteella tapana). Pikainen googlailu kertoo, että kumipuuviljelmät kattavat suuria alueita Kaakkois-Aasian metsistä, ja niihin liittyvät haasteet kiteytyvät etenkin monoviljelyyn eli toisin sanoen luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Kumipuut ovat myös herkkiä kasvitaudeille (eli vaativat runsaasti myrkytystä) ja juovat runsaasti vettä, mikä saattaa haastaa alueen vesivarantoa. En ole asiaan perehtynyt, mutta vaikuttaa siltä, että kumipuuta viljellään kuitenkin ensikädessä juuri siitä saatavan luonnonkumin takia, joten tällöin on hienoa, että elinkaarensa päähän tullut kumipuu hyödynnetään vielä huonekaluteollisuuden materiaalina. (Kommentoikaa alle, jos jollakulla on tästä enempi tietoa.)

Laatikoiden järjesteleminen tarjosi jälleen hyvän tilaisuuden käydä kaikki kitchen toolit kriittisesti läpi. Monesti ihmisten laatikot (ja kaapit ja varastot) pursuavat tavaraa, jota emme oikeasti edes käytä. Lukemani mukaan ihmiset käyttävät noin kymmentä prosenttia vaatekaapistaan. Olisi kiinnostavaa tietää mikä luku mahtaa olla keittiön puolella. Itsekin havahduin siihen, että noista kuvissa vielä näkyvistä lintusaksista olisi varmasti aika jo luopua; en ole varmaan koskaan käyttänyt niitä. Mutta tiedän erään (isäni), jolle nämä ovat varmasti mieluinen joululahja. <3

Nyt, ihanaa joulua! Ja kuullaan vielä luultavasti ennen vuoden vaihtumista!

* Tuotteet saatu Savolta some-näkyvyyttä ja valokuvia vastaan.