Kokemuksia Nanoksi-pinnoitteesta kylpyhuoneessa

Collaboration | Yhteistyössä Nanoksin kanssa

Joko huomasitte uuden vlogini vapaa-ajankotimme remontista ja sisustamisesta? (Lisätietoja löytyy tästä edellisestä postauksesta.) Onpa jännittävää nähdä miten ihmiset löytävät sinne!  

Tänään esittelyvuorossa kylpyhuoneeseen ja vessoihimme tehty Nanoksi-pinnoite*. Idea lattialaattojen saumojen suojaamisesta sai alkunsa, kun puoli vuotta uudesta kylpyhuoneesta nautittuamme huomasin, miten tyypillinen kulkureittimme oli piirtynyt lattiaan aivan selkeänä tummentuneena alueena. Osasin tähän toki jo henkisesti varautua, sillä meillä oli kokemusta vaaleasta laattalattiasta jo edellisestä kodista. Nyt pinta-alaa oli kuitenkin moninkertaisesti. Huomasin myös, että siinä missä aiemmassa valkoisessa lattiassa riitti, että valkoisena vaahtoavan puhdistuskiven huuhteli pois vähän sinnepäin, oli beigeistä laatoista ja saumoista puhdistusaineen irti saaminenkin oma operaationsa. Totesin, etten haluaisi toistaa tätä jynssäystä kovin montaa kertaa vuodessa.

Muutaman avainsanan Googleen syötettyäni päädyin kotimaisen Nanoksin sivuille ja luin lisää heidän likaahylkivästä nanopinnoituksestaan. En totta puhuen vieläkään ihan ymmärrä, mihin likaa, rasvaa ja vettä hylkivä pinta perustuu**, mutta juttelin pinnoitteesta vielä puhelimitse ja sain vastaukset tärkeimpiin kysymyksiini: käsittely ei muuttaisi mitenkään laattojen tai saumojen ulkonäköä (esim. väriä) ja se ei vähentäisi laattojen hengittävyyttä ja siten voisi edistää kosteusongelmien syntyä. Päinvastoin, pinnoitteen ansiosta vettä tulisi imeytymään laattoihin ja samoihin aiempaa vähemmän, joten käsittely tulisi ehkäisemään kosteusongelmien syntyä.

Ennen suoja-aineen levittämistä kaikki pinnat pestiin huolellisesti.

Kylpyhuoneestamme käsiteltiin kaikki pinnat, sillä siellä vettä roiskuu joka suuntaan; vessoissa käsiteltiin vain lattiat likaa hylkiviksi.

Asennuspäivänä työ alkoi kaikkien pintojen perusteellisella puhdistuksella. Tämä on tärkeää, sillä muuten likatahrat jäävät käsittelyn alle ja siellä pysyvät. Homma näytti hoituvan varsin joutuisasti Nanoksin asentajalta, kun oli kunnon välineet ja tekemisen meininki. (Note to self: hanki itsekin ensi kerraksi tämmöinen varrellinen harja, niin ei tarvitse kontata lattioita.) Sitten laattojen kuivuminen ja varsinaisen suoja-aineen levittämiseen. Tämän jälkeen piti odottaa muutama tunti ennen kuin lattioilla sai taas kävellä.

Olin asennuksen jälkeen heti huojentunut huomatessani, että laattojen tai sauma-aineiden ulkonäkö tai tunto ei muuttunut mitenkään. Kauhuskenaarioissani pinnasta olisi tullut jotenkin muovimainen.

Entä käyttökokemukset? Heti ensimmäisen suihkukäynnin yhteydessä huomasin konkreettisen eron pyyhkiessäni seiniä lastalla kuivaksi: seiniin oli jäänyt selvästi vähemmän vettä kiinni. En tietenkään pysty arvioimaan miten paljon vähemmän, mutta eron huomasi ikkunanpesulastalla seinäpintaa kuivatessa heti. Minunkaltaiselle tunnolliselle kuivaajalle tällä ei ole juurikaan merkitystä – lasta tekee homman, oli vettä enemmän tai vähemmän – mutta Patrik on meillä välillä vähän huono kuivaamaan pintoja suihkun jälkeen, joten tässä tapauksessa on todella hyvä, että kosteutta ja kalkkijäämiä jättävää vettä on mahdollisimman vähän. (Nanoksi toki suosittelee, että pinnat kuivattaisiin normaaliin tapaan pinnoitteesta huolimatta, joten ei kannata ottaa Patrikista mallia.)

Tsadaa! Suosikki kuvakulmani kylpyhuoneestamme.

Entä miten pinnoite on toiminut ajan saatossa? Pinnoitus tehtiin meille noin puoli vuotta sitten. Uusia kuvia hetki sitten lattiakaivosta ottaessani huomasin, että liikaa oli kertynyt tyypilliseen kohtaan eli suihkun alle. Mutta ilokseni sain huomata, että lika irtosi selvästi aiempaa helpommin ihan vain vedellä ja harjalla. Eli ei voimakkaita kemikaaleja, ei tarmokasta jynssäystä. 😊 Muualta kylpyhuoneesta emme ole lattiaa vielä pesseet, mutta kohta näyttäisi olevan hyvä aika käydä koko pesuhuone kevyesti läpi.

 

* Käsittely saatu some-näkyvyyttä vastaan.

** EDIT: Käsittely muuttaa pintajännitystä siten, että pinta muuttuu hylkiväksi. Kiitos Nanoksi!

Uusi vlogi Villa Wikbergille YouTubessa!

Moikka, Onpa kiva päästä viimein kertomaan, että olen päättänyt perustaa meidän Hangon vapaa-ajankodin remontin ja sisustamisen seuraamiselle oman YouTube-kanavan! Ajatus on tässä hiljalleen kypsynyt ja työkiireiden hieman rauhoituttua pääsin viimein editoimaan ensimmäisen jakson.

Kysyin teiltä Instagramissa kiinnostaisiko projektin seuraaminen ja lähes kaikki (99%) vastasi ”absolutely”. <3 Tämä oli todella kiva kuulla, sillä alkuun hieman jännitin miten vanhan hirsitalon ja ylipäänsä lomakodin remontointi ja sisustaminen resonoisi, kun kaupunkikotimme on niin eri maailmasta. Samanaikaisesti uskon, että tulette kyllä tunnistamaan saman kädenjäljen molemmista kodeista. Punaisena lankana tulee Hangossakin kulkemaan modernin ja vanhan rohkea yhdistely. En malttaisi odottaa, että pääsisin jo tähän sisustamisvaiheeseen!

Sitä ennen on kuitenkin koko talven pituinen remonttiprojekti edessä ja paljon pohdittavaa. Siinä missä koen kaupunkikotien täysvaltaiset remontit jo varsin tutuiksi projekteiksi (niitä on takana nyt neljä), tarjoaa tämä 1890 rakennettu hirsitalo haastetta sitten senkin edestä.

Ensimmäisessä jaksossa kurkistetaan miltä lomakodissamme näyttää tällä hetkellä. Älkää pelästykö! Me näimme heti talon huikean potentiaalin; toivottavasti tekin.

Formaatista vielä: kuvasin videon valitettavasti pystyyn, sillä tarkoituksena oli tehdä ensin klippejä Instragramin stooreihin. Niinpä olen joutunut nyt pöhkösti yhdistämään stillikuvaa ja videota, jotta saan videoista YouTubin perinteiseen leveään formaattiin sopivia. Tulevissa jaksoissa osaan tämän jo sitten ottaa huomioon ja olen muutenkin kehittynyt kuvaamisessa, joten bear with me. Nyt julkistuksen jälkeen huomasin vasta myös, että kuvan laatu on yllättävän heikko - katsokaa puhelimilta (sillä aikaa kun selvittelen, mitä tällä pystyy tekemään).

Tervetuloa Villa Wikbergiin!  



P.S. Lomakodin tuleva pohja löytyy tästä aiemmasta postauksesta.

Kylpyhuoneen linjakas lattiakaivo

Collaboration | Yhteistyössä Unidrainin kanssa

Toivottavasti teilläkin oli rentouttava kesäloma! Me olimme ensimmäistä kertaa ikinä ”paikoillamme” melkein koko loman. Meni nopeasti viikot Hangossa pihalla grillaillen ja niemenkärjen lukuisiin uimarantoihin tutustuen. Emme käyneet keskustassa syömässä kuin kaksi kertaa; selvästikin ”honeymoon” menossa tuon oman pihan kanssa :)

Jatketaan vielä kaupunkikodin kylpyhuoneen yksityiskohtien esittelyllä. Toivottavasti ette ole ihan kyllästyneitä näihin kylpyhuonepostauksiin; näitä detaljeja ja tuotevalintoja nimittäin riittää. Pidin remonttia tehdessä Excelissä tarkkaa listausta kaikista tarvittavista materiaaleista, ja pelkälle isolle kylpyhuoneelle tuli yli neljäkymmentä riviä erilaisia hankintoja. Tässä valmis lista muille remonttia suunnitteleville ja budjetoiville – tuskin tulisi nämä kaikki kovin monelle heti mieleen ;) Ja hei, vinkatkaa jos jotain mielestänne puuttuu. Tässä mukana kaikki näkyvä, eli esim. remonttimiesten hankkimat vesieristeet, saunan höyrysulku, tasoitteet, jne. jne. puuttuvat.

Unidrain-linjakaivo, viemäri, kuivakaivo saunaan, lattiakaivon kansi ammeen alle, wc-istuin, wc-istuimen kansi (hinnoitellaan monesti erikseen), wc-istuimen standi, wc-painike seinälle, suihku, amme, ammeen pohjaventtiili, ammeen käsisuihku, laatat, mahdolliset kulmalistat, saumausaine, silikonit, kattoon upotettavat valaisimet, erillinen seinävalaisin, valaisin peilikaapin sisään, valokatkaisimet, peilikaappi, kalustekaappi, kalusteen taso, lavuaari, hana käsienpesuun, pohjaventtiili lavuaariin, saunan led-nauha lauteiden alle, kiuasvalo, saunan paneelit, saunan lauteet, kiuas ja sen ohjausyksikkö, kiuaskivet, lasiseinä & kiinnityskiskot, pyyhekoukut, wc-harja, wc-paperiteline, shampoohylly, KPH:n ovi, oven karmit, kattomaali, tekninen suunnittelu, sisustussuunnittelu, osakasmuutostyöt…

Varsinaiseen blogipostaukseen eli upean linjakkaan lattiakaivomme esittelyyn. Kyseessä on teille monelle varmasti entuudestaan tuttu Unidrain ja sen linjalattiakaivo, joka voidaan sijoittaa tyylikkäästi aivan seinän viereen. Blogia pidempään seuranneet muistavatkin, että meillä oli sama tuote myös edellisessä kodissamme (lue lisää täältä). Olimme siihen toiminnallisesti todella tyytyväisiä ja visuaalisesti Unidrainin keveä siro malli on kaikessa yksinkertaisuudessaan tyylikkäin vaihtoehto. Joten valinta oli helppo ja oikeastaan koko kylpyhuoneen mitoitus rakennettiin tämän tuotteen ympärille, jotta saimme linjakaivon asettumaan minimalistisesti suihkusyventeen reunasta reunaan. Meillä on 900-millinen linjakaivo, josta syntyneen suihkusyventeen lopullinen leveys seinälaatasta toiseen seinälaattaan on 87,5 cm. Tämän olemme kokeneet juuri sopivaksi leveydeksi.

Meidän valitsema malli kuuluu Unidrainin HighLine-mallistoon, josta löytyy minimalistin unelmatuote eli kylpyhuonelaatalla laatoitettava Custom-malli. Edellisessä kylpyhuoneessa lattiamme oli pientä kalanruotokuvioon asetettua mosaiikkia, ja sen mitoitus tuotti päänvaivaa. Emme saaneet sen pikkuruisia kulmia asettumaan kannen päälle nätisti ja lopulta päädyimme tekemään kannen yhtenäisestä jättilaatasta. Nytkin meillä oli asentajien kauhuksi 5 x 5 senttinen mosaiikkilaatta, mutta uskalsin kuitenkin valita sen lattiakaivon kanteen, sillä kyseessä on ns. normaalia laattaa kestävämpi porcellanato-laatta, jonka sivupinnat ovat samaa vahvaa tavaraa kuin päälipinta ja koska 5 x 5 senttinen laatta istui kanteen täydellisesti sellaisenaan. Upeimmillaan Custom on lienee suurten lattialaattojen parina, mutta tämä meidän lattia on todiste siitä, että ainakin 5 x 5 mosaiikkiin se taipuu myös hienosti.

Vanhoja taloja remontoidessa vastaan tulee yleensä yllätyksiä, ja niiltä ei tässäkään remontissa vältytty. LVI-suunnittelija oli kuitannut Unidrainin kohteeseen sopivaksi, mutta lattioita avatessa vastaan tuli yllätyksenä rautapalkki, jota ei voinut kiertää. Pelastuksekseni Unidrainilta oli juuri tullut ulos markkinoille uusi entistä matalampi viemärikaivo, jonka ansiosta pystyin pitämään alkuperäisestä suunnitelmasta kiinni. Eli se mahtui kuin mahtuikin suunnitellun lattiakorkeuden ja palkin väliin. Toki yksi vaihtoehto olisi ollut myös lattian nostaminen, mutta visuaalisesti en innostunut tästä. Nyt KPH:n lattia saatiin samaan tasoon muun asunnon kanssa – toki asianmukaisella vesieristetyllä kynnyksellä.

Olemme olleet Unidrainiin jälleen äärettömän tyytyväisiä! Puhdistamme sen pari kertaa vuodessa jo ennen kuin se alkaa tuntua tukkoiselta. Eli nostan kannen irti, irrotan irtolian ja harjaan kannesta mahdollisen pinttyneen lian irti. Varsin simppeliä 😊

Linjakaivosta on saatu alennusta some-näkyvyyttä vastaan.

Kakkoskodin tuleva pohja

Terveiset täältä Hangosta! Voisiko parempaa paikkaa ollakaan kirjoittaa tätä postausta teille lomakotimme tulevasta pohjasta. Remontin olisi määrä alkaa jo vajaan parin viikon kuluttua purulla, mikä tuntuu melko epätodelliselta, koska suunnitelmatkin ovat osin vielä levällään enkä ole speksannut vielä mitään materiaaleja lopullisesti (apua). Mutta kokemus aiemmista remonteista tuo tietynlaista varmuutta ja kaikkia yksityiskohtia ei vain yksinkertaisesti kannata hioa kovin pitkälle ennen kuin näemme purun jälkeen mistä ja miten talon kantavat rakenteet menevät. Vasta sitten lukitsemme mm. ikkunoiden paikat ja toiseen kerrokseen menevien portaiden kulkusuunnan ja teemme tarvittavat lupahakemukset.

Ja vaikka en ole speksannut tarkalleen pintamateriaaleja, visio siitä mitä haluan, on kyllä varsin kirkas. Ja olen huomannut, että aikaa materiaalivalintoihin hifistelyyn saa kulumaan vaikka loputtomasti. Joten ehkä nyt vain hyväkin, että joudun tekemään valintoja sitten nopeammalla tempolla tilanteiden tullessa vastaan.

Talo on rakennettu vuonna 1890 työväenluokan minikerrostaloksi ja siinä on asunut 4 tai 6 perhettä. (Tämän verran olen saanut irti asunnon alkuperäisestä vanhasta pohjapiirroksesta.) Talo on aikakauden taloksi siis varsin suuri; kerrosala on noin 110 neliötä eli jos laskee yläkerran vinotkin tilat täysillä neliöillä, tulee neliöitä n 220.

Alakerrassa on neljä samankokoista huonetta ja molemmissa päädyissä on vanhat rappukäytävät, joita ei ole toistaiseksi hyödynnetty kuin varastotilana. Nyt olisi tarkoitus ottaa nämä huomattavasti paremmin käyttöön ja siirtää sisääntulopäätyyn portaat ja vastaavasti rakentaa toiseen päätyyn wc/kylpyhuone. Molemmat päätytilat ovat tällä hetkellä valitettavan pimeitä – toisessa on vain yksi ikkuna ja toisessa ei sitäkään, joten näihin olisi tarkoitus tuoda useita ikkunoita lisää ja luoda molempiin päätyihin kuistimaista fiilistä. Myös kyseisten tilojen kaikki eristykset uusitaan, mahdollisesti myös julkisivun laudoitus, joten päädyt menevät kutakuinkin kokonaan uusiksi.

Toinen layoutin näkökulmasta suurempi muutos liittyy keittiön siirtämiseen. Pohjan ideoinnissa apuna olleen sisustusarkkitehdin Essi Nadorin hyvä idea oli siirtää keittiö naapurihuoneeseen (nykyisen KPH:n paikalle), jotta saamme sen lähemmäs talon päätyyn tulevaa kivettyä patiota, jonne tulee ulkokeittiö ja ulkokalusteet ruokailuun ja sohvalla löhöilyyn. Edelleen Essin mainio idea oli myös oviaukon puhkaiseminen tulevasta työhuoneesta tulevaan keittiöön, jotta asunnon ympäri pystyy kulkemaan ja flow paranee. Ja lapsethan rakastavat kun voi juosta taloa ympäri. :)

Toiseen kerrokseen menevät portaat kulkevat nyt pöhkösti keskellä olohuonetta, joten ne olisi tarkoitus siirtää toisiaan sisääntulopäädyn kulmaan. Joko näin kuten yllä olevaan pohjaan on piirretty eli että olohuoneen kulmaan tehdään uusi oviaukko ja portaat nousevat siitä ylöspäin. Tai sitten samaan kohtaan, mutta toiseen suuntaan eli että portaat lähtevätkin sisääntulopäädyn puolivälistä ja nousevat siitä ylöspäin. Tämä on ollut alkuperäinen kulkusuunta ja voi olla helpommin toteutettavissa. Essi ja Patrik suosisivat molemmat kuitenkin kuvaan piirrettyä (ei alkuperäistä) suuntaa, ja myönnettävä se on, että asunnon flow olisi tällöin parempi, sillä portaat integroituisivat paljon paremmin muuhun asuntoon. Miinuksena on, että tulevien ikkunoiden takia portaiden teko tulee olemaan millimetripeliä, jotta ne mahtuvat. Portaat teetetään kuitenkin joka tapauksessa puusepällä, ja ainakin omien laskelmieni mukaan ne pitäisi mahtua.

Toisen kerroksen isoin muutos tulee olemaan pienen wc:n rakentaminen yläkertaan. Muutoin huonejako pysyy kutakuinkin entisellään; mitä nyt portaiden paikka tosiaan siirtyy. Lisäksi tulemme lisäämään yläkertaan molempiin päätyihin pikkuhuoneisiin salmiakinmalliset ruutuikkunat, jotta huoneisiin saadaan lisää valoa ja samalla julkisivuista sympaattisemmat.

Ohessa myös alustavat piirrokset siitä, miltä julkisivut näyttäisivät ikkunoiden lisäyksen jälkeen. Nyt ne ovat varsin karut, sillä ikkunoita on huomattavasti vähemmän.

Vasemmalla pääty, jota kutsun “terassipäädyksi” vaikka meille ei tyypillistä laudoitettua terassia tulekaan, sillä se ei mielestäni oikein istu vanhaan taloon. Laudoitetun terassin tilalle tulee kivistä tehty patio.
Oikealla tielle päin näkyvä pääty, johon on tarkoitus luoda kuistimaista tunnelmaa isoilla ikkunoilla. Luultavasti ikkunoiden väliin on jätettävä enempi tukirakenteita, mutta saatte toivottavasti ideasta kiinni.

Vasemmalla ns. puutarhan puoli, jonka edessä on kivasti nurmikkoa ja vanhoja omenapuita. Tarkoituksena olisi palauttaa alkuperäisessä piiristuksessa näkyvät reunimmaiset ikkunat sekä ylös että alas.

Olisi ihana kuulla teidän kommentit. Osuuko jokin silmään? Keksittekö jotain parannettavaa? Jotain, mitä me emme olisi huomanneet..? Iso kiitos jo etukäteen kaikille kommentoijille!

Ja suurkiitokset vielä myös Essille! Oli ihana saada jälleen ammattilaisen vinkit ja avartaa omaa ajattelua. Siitä oli erityisesti hyötyä, sillä en ollut ehtinyt itse kamalasti pyöritellä pohjaa. Ja olin aivan liian lukkiutunut alkuperäiseen huonejakoon. Essi teki meille kolme erilaista luonnosta, joista sitten leikkasin ja liimasin mieluisan. Ja mikä parasta, Essin kanssa on super hauska pohtia näitä, sillä hän remontoi parhaillaan vastaavaa ihanaa vanhaa puutaloa itselleen. Hänen tilinsä löytyy IG:stä nimellä unelmienmokki - ottakaahan seurantaan <3