Kakkoskodin tuleva pohja

Terveiset täältä Hangosta! Voisiko parempaa paikkaa ollakaan kirjoittaa tätä postausta teille lomakotimme tulevasta pohjasta. Remontin olisi määrä alkaa jo vajaan parin viikon kuluttua purulla, mikä tuntuu melko epätodelliselta, koska suunnitelmatkin ovat osin vielä levällään enkä ole speksannut vielä mitään materiaaleja lopullisesti (apua). Mutta kokemus aiemmista remonteista tuo tietynlaista varmuutta ja kaikkia yksityiskohtia ei vain yksinkertaisesti kannata hioa kovin pitkälle ennen kuin näemme purun jälkeen mistä ja miten talon kantavat rakenteet menevät. Vasta sitten lukitsemme mm. ikkunoiden paikat ja toiseen kerrokseen menevien portaiden kulkusuunnan ja teemme tarvittavat lupahakemukset.

Ja vaikka en ole speksannut tarkalleen pintamateriaaleja, visio siitä mitä haluan, on kyllä varsin kirkas. Ja olen huomannut, että aikaa materiaalivalintoihin hifistelyyn saa kulumaan vaikka loputtomasti. Joten ehkä nyt vain hyväkin, että joudun tekemään valintoja sitten nopeammalla tempolla tilanteiden tullessa vastaan.

Talo on rakennettu vuonna 1890 työväenluokan minikerrostaloksi ja siinä on asunut 4 tai 6 perhettä. (Tämän verran olen saanut irti asunnon alkuperäisestä vanhasta pohjapiirroksesta.) Talo on aikakauden taloksi siis varsin suuri; kerrosala on noin 110 neliötä eli jos laskee yläkerran vinotkin tilat täysillä neliöillä, tulee neliöitä n 220.

Alakerrassa on neljä samankokoista huonetta ja molemmissa päädyissä on vanhat rappukäytävät, joita ei ole toistaiseksi hyödynnetty kuin varastotilana. Nyt olisi tarkoitus ottaa nämä huomattavasti paremmin käyttöön ja siirtää sisääntulopäätyyn portaat ja vastaavasti rakentaa toiseen päätyyn wc/kylpyhuone. Molemmat päätytilat ovat tällä hetkellä valitettavan pimeitä – toisessa on vain yksi ikkuna ja toisessa ei sitäkään, joten näihin olisi tarkoitus tuoda useita ikkunoita lisää ja luoda molempiin päätyihin kuistimaista fiilistä. Myös kyseisten tilojen kaikki eristykset uusitaan, mahdollisesti myös julkisivun laudoitus, joten päädyt menevät kutakuinkin kokonaan uusiksi.

Toinen layoutin näkökulmasta suurempi muutos liittyy keittiön siirtämiseen. Pohjan ideoinnissa apuna olleen sisustusarkkitehdin Essi Nadorin hyvä idea oli siirtää keittiö naapurihuoneeseen (nykyisen KPH:n paikalle), jotta saamme sen lähemmäs talon päätyyn tulevaa kivettyä patiota, jonne tulee ulkokeittiö ja ulkokalusteet ruokailuun ja sohvalla löhöilyyn. Edelleen Essin mainio idea oli myös oviaukon puhkaiseminen tulevasta työhuoneesta tulevaan keittiöön, jotta asunnon ympäri pystyy kulkemaan ja flow paranee. Ja lapsethan rakastavat kun voi juosta taloa ympäri. :)

Toiseen kerrokseen menevät portaat kulkevat nyt pöhkösti keskellä olohuonetta, joten ne olisi tarkoitus siirtää toisiaan sisääntulopäädyn kulmaan. Joko näin kuten yllä olevaan pohjaan on piirretty eli että olohuoneen kulmaan tehdään uusi oviaukko ja portaat nousevat siitä ylöspäin. Tai sitten samaan kohtaan, mutta toiseen suuntaan eli että portaat lähtevätkin sisääntulopäädyn puolivälistä ja nousevat siitä ylöspäin. Tämä on ollut alkuperäinen kulkusuunta ja voi olla helpommin toteutettavissa. Essi ja Patrik suosisivat molemmat kuitenkin kuvaan piirrettyä (ei alkuperäistä) suuntaa, ja myönnettävä se on, että asunnon flow olisi tällöin parempi, sillä portaat integroituisivat paljon paremmin muuhun asuntoon. Miinuksena on, että tulevien ikkunoiden takia portaiden teko tulee olemaan millimetripeliä, jotta ne mahtuvat. Portaat teetetään kuitenkin joka tapauksessa puusepällä, ja ainakin omien laskelmieni mukaan ne pitäisi mahtua.

Toisen kerroksen isoin muutos tulee olemaan pienen wc:n rakentaminen yläkertaan. Muutoin huonejako pysyy kutakuinkin entisellään; mitä nyt portaiden paikka tosiaan siirtyy. Lisäksi tulemme lisäämään yläkertaan molempiin päätyihin pikkuhuoneisiin salmiakinmalliset ruutuikkunat, jotta huoneisiin saadaan lisää valoa ja samalla julkisivuista sympaattisemmat.

Ohessa myös alustavat piirrokset siitä, miltä julkisivut näyttäisivät ikkunoiden lisäyksen jälkeen. Nyt ne ovat varsin karut, sillä ikkunoita on huomattavasti vähemmän.

Vasemmalla pääty, jota kutsun “terassipäädyksi” vaikka meille ei tyypillistä laudoitettua terassia tulekaan, sillä se ei mielestäni oikein istu vanhaan taloon. Laudoitetun terassin tilalle tulee kivistä tehty patio.
Oikealla tielle päin näkyvä pääty, johon on tarkoitus luoda kuistimaista tunnelmaa isoilla ikkunoilla. Luultavasti ikkunoiden väliin on jätettävä enempi tukirakenteita, mutta saatte toivottavasti ideasta kiinni.

Vasemmalla ns. puutarhan puoli, jonka edessä on kivasti nurmikkoa ja vanhoja omenapuita. Tarkoituksena olisi palauttaa alkuperäisessä piiristuksessa näkyvät reunimmaiset ikkunat sekä ylös että alas.

Olisi ihana kuulla teidän kommentit. Osuuko jokin silmään? Keksittekö jotain parannettavaa? Jotain, mitä me emme olisi huomanneet..? Iso kiitos jo etukäteen kaikille kommentoijille!

Ja suurkiitokset vielä myös Essille! Oli ihana saada jälleen ammattilaisen vinkit ja avartaa omaa ajattelua. Siitä oli erityisesti hyötyä, sillä en ollut ehtinyt itse kamalasti pyöritellä pohjaa. Ja olin aivan liian lukkiutunut alkuperäiseen huonejakoon. Essi teki meille kolme erilaista luonnosta, joista sitten leikkasin ja liimasin mieluisan. Ja mikä parasta, Essin kanssa on super hauska pohtia näitä, sillä hän remontoi parhaillaan vastaavaa ihanaa vanhaa puutaloa itselleen. Hänen tilinsä löytyy IG:stä nimellä unelmienmokki - ottakaahan seurantaan <3