Olohuoneen kattovalaisin

20190112Coterie-05775-2.jpg

 Terveiset jälleen kotisohvalta! Kotiuduttiin reissusta keskiviikkona lumiseen Helsinkiin.

Olette varmaan huomanneet intohimoni kauniisiin valaisimiin. Esittelyvuorossa tänään olohuoneen päävalaisin. Kaikista lampuistamme se tuntui aiheuttavan ehkä eniten pohdintaa. Unelmieni valaisin olisi Serge Mouillen kolmihaarainen kattovalaisin, mutta Patrik ei tullut (vielä) vakuuttuneeksi investoinnin järkevyydestä, heh. Ranskassa valmistettu valaisin maksaa nimittäin pienen omaisuuden; muodista kiinnostuneet ymmärtävät vertauksen vaikkapa klassiseen Kelly-laukkuun. Mutta valaisimet jos mitkä ovat liki elinikäisiä investointeja! Sähkötyöt voi aina tarvittaessa uusia ja muutoinhan ne eivät mitenkään kulu käytössä. Ja etenkin tämän kaltaiset ikiklassikot säilyttävät todella hyvin arvonsa. Sanoinkin jo Patrikille, että seuraavaa asuntoa ostaessa budjettiin pitää jo alusta alkaen sisällyttää yksi Serge Mouille :)  

Valintakriteerit valaisimelle oli jälleen kerran paitsi esteettisiä myös toiminnallisia. Toiveena oli mieluiten valaisin, jossa valo jakautuisi moneen suuntaan (myös ylöspäin), jotta se toimisi hyvänä yleisvalona. Ja että valoa irtoaisi valaisimesta tarpeeksi. Serge Moille -haaveesta luovuttuani hain modernia valaisinta, jossa olisi viitteitä klassiseen kattokruunuun.

Niin kuin montaa aiempaakin valaisinta etsiessäni, Archiproducts-sivusto toimi valtavana apuna. Sivustolle on listattu tuhansia design-valaisimia, joten tarjontaa pystyy kahlaamaan läpi tehokkaasti.


2018128Coterie-LivingroomSuspension-05771.jpg
2018128Coterie-LivingroomSuspension-05782.jpg

Lopulta meidän molempien silmää miellyttävä vaihtoehto löytyi kanadalaisen Lambert & Filsin valikoimasta. Dot Atomiumista on olemassa hieman eri kokovariaatioita sekä musta ja messinkinen vaihtoehto. Koko meillä määräytyi täysin sen mukaan mikä olisi vielä maksimikoko, johon Patrik ei kolauttaisi päätään valaisimen alta kävellessä. Väriä pähkäilin tovin; lopulta klassinen messinki vei voiton, sillä musta näytti vähän turhan teollisuushenkiseltä koukeroisen rosetin parina.

Olemme molemmat tyytyväisiä lopputulokseen. Minun mielestä valaisin on kyllä vielä hivenen vinossa (Patrikin mielestä ei; mitä mieltä te olette??), joten pitää vielä kertaalleen tutkia tätä. Ja bulbit tulee vielä uusia, sillä sen mukana tuli 2700 kelvinin valonlähteet, jotka ovat meidän makuun aivan turhan keltaiset. Ja pikkuisen jäi se Serge Mouille kaivelemaan, mutta on vain hyvä, että on vielä toteutumattomiakin sisustushaaveita! :)

Niin ja mainittakoon, että työnalla on postaus asuntomme maaleista sekä salamavalolla kuvaamisesta, eli saa mieluusti laittaa näihin liittyviä kysymyksiä tulemaan. Nyt, rentouttavaa talvista vkloppua!