our home

Summer fruits

Viimein saapuneet kesäsäät ja ryminällä käynnistyneet työkiireet ovat saaneet aikaan pientä hiljenemistä blogin puolella. Kameraan tarttuminen ja etenkään neljän seinän sisällä kuvaaminen ei houkuttele enää toimistolla vietetyn päivän jälkeen. Ja hyvä niin, kyllä näistä nurkista saadaan sitten talvella varmasti tarpeeksemme ;) Nyt kun vielä pystyy, suuntaan mielummin arkisin vaikka Kaivopuiston rantaan kävelylle ja viikonlopuksi saareen.

Niinpä hyödynnän muutamaa alkukesän kuvaa, jotka nappasin valmistellessani sunnuntaibrunssia parille ystäväpariskunnalle ja heidän lapsilleen. Julkaisen huomenna lisäkuvia kattauksesta ja omasta asustani; tässä hieman maistiaisia. Hedelmäsalaatilla voisinkin herkutella vaikka joka päivä!

Coterie--DSC04106.jpg

Paksun Brood & Plankin leikkuulaudan raahasin tyttöjen viikonloppumatkalta Amsterdamista. Paino sanalla raahasin - se nimittäin painaa kuin synti! Ihastuin leikkuulaudan nahkaiseen kantoremmiin ja poltettuun logoon, mutta totta puhuen miehekäs leikkuulauta on kaupunkiasuntoon vähän liiankin rouhea. (Patrikille en tätä tietenkään tunnusta; hän kun suhtautui lautaan ensinäkemältä varauksella. Joten olen nyt liki vuoden vakuutellut sen erinomaisuutta). Leikkuulauta tulee olemaan varmasti ensimmäisiä esineitä, jotka löytävät paikkansa jonain päivänä maalta (sitten joskus kun hankimme oman kakkoskodin).

Shunin veitset olen hankkinut Yhdysvalloista asuessani siellä 2007-2008. Hedelmien – tai siis minkä tahansa - leikkaaminen näillä äärimmäisen terävillä damaskiteräksestä valmistetuilla veitsillä on liioittelematta nautinto. Terä lipuu ison vesimeloninkin läpi vaivatta. Hyvät veitset ovat investointi, josta nauttii pitkään, kunhan huoltaa niitä oikein. Kriittisintä on säilyttää veitsiä niin, etteivät ne kolise ja naarmuunnu toisiaan vastaan. Ja pesukoneessa peseminen kannattaa unohtaa heti. Kuvassa 20-senttinen kokkiveitsi, jota saa mm. Stockmannilta ja Kokkipuodista.

Salaattiottimet ovat kovin rakas lahja appivanhemmiltani. <3 Pidän siitä, että kattaukseen yhdistää rohkeasti moderneja ja klassisia elementtejä.

Iittalan kastehelmikulho on jo 60-luvun klassikko, joka on noussut uuteen kukoistukseensa viime vuosina sen tultua uudistuotantoon 2010. Haaveilen vielä samaan sarjaan kuuluvasta suuresta nostalgisesta pullalautasesta.

Summer has fi-nal-ly arrived to Finland! So you can image taking blog pictures inside is not very high on the priority list on these warm and sunny days… Thus I’ll share these shots from June, which I took when I was preparing a brunch for our friends. This is an appetizer; tomorrow there will be more images from the table setting and my brunch outfit.

Leikkuulauta / Cutting board - Brook & Plank from Amsterdam
Kokkiveitsi / Cook knife - Kai Shun
Salaattiottimet / Salad fork and spoon - Chippendale
Kulho / Bowl - Iittala, Kastehelmi

Leppoisaa viikonloppua ihanat! / Have a lovely weekend!

Miten valitsen oikean valaisimen (ja lampun)?

Coterie-DSC08836-1.jpg

Joko luitte Katriinan maanantaisen hieman henkilökohtaisemman kirjoituksen? Allekirjoittanut ainakin huokaili ihastuksesta – ja oppi jälleen jotain uutta, vaikka olemme tunteneet yli vuosikymmenen. Ja kiitos Katriina haasteesta! <3 Palataan asiaan lähiviikkoina.

Tänään kuitenkin asiapitoisempi blogikirjoitus. Maratonhan tästä tuli; sen verran mutkikas aihe. Mutta ainahan teksteihin voi syventyä ja palata jos/kun uuden valaisimen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi.

Kuinka moni on joskus valinnut valaisimen ulkonäön (ja hinnan) perusteella? Ja ihmetellyt sen jälkeen kotona millainen lamppu siihen tulee ja mahdollisesti pettynyt sen luomaan valaistukseen? Täällä ainakin käsi nousee virheen merkiksi. Ja en vieläkään sano missään nimessä olevani valaistusekspertti! Muutamia oivalluksia olemme kuitenkin tätä asuntoa sisustaessa tehneet (ainakin omasta mielestämme ;)) – ja toivottavasti myös oppineet virheistämme. Joten yritän alla kuvata esimerkinomaisesti miten lähdimme miettimään olohuoneemme yleisvalaistusta.

Valotarpeen määrittely

Kaikki lähti liikkeelle valaistavan tilan analysoinnista. Kuinka suuri
tila on kyseessä? Mitä tilassa on tarkoitus tehdä? Olohuoneemme on kohtalaisen suuri; avokeittiön ja ruokailutilan kanssa neliöitä on vajaat 50 ja korkeuttakin kolme metriä. Ja mielestäni hyvä valaistus vaikuttaa positiivisesti jo ihan mielialaankin, joten oli selvää, että yleisvalaisimesta tulisi todella löytyä tehoja.

Niinpä suuntasimme katseemme malleihin, joissa olisi joko useampi valolähde (siis paikka useammalle lampulle) tai jos lamppuja tulisi valaisimeen vain yksi, siitä tulisi löytyä jytyä!

Aika nopeasti kuitenkin tajusin, etten saanut valaisinvalmistajien merkinnöistä mitään tolkkua. Kelvinit, kandelat, lumenit, luksit ja watit aukesivat yhtä hyvin kuin kyrilliset aakkoset. Joten otetaan tähän väliin pikakurssi parista tärkeimmästä pakkausmerkinnästä. (Lisäksi eri lampputyypeistä (eli led-lamput, energiansäästölamput, halogeenit jne.) voit lukea lisää täältä.)

Valoteho eli valon määrä

Lampun tuottama valon määrä ilmoitetaan lumeneina (lm). Eli mitä suurempi lumen-luku, sitä enemmän valoa lampusta irtoaa. Vanhanaikainen 40 watin hehkulamppu vastaa noin 350 lumenia ja 60 wattinen noin 710 lumenia.

Valotehon ymmärtäminen on tärkeää jo valaisinta valittaessa, koska valaisimesta riippuu miten tehokkaan lampun valaisimeen voi laittaa.

Mikä sitten on tehokas? Tutustu asunnon muihin lamppuihin ja tee vertailua. Otetaan esimerkiksi vaikka tämä Ikean valaisinmalli. Siihen suositellaan 600 lumenin lamppua, jolla ei vielä kuuhun mennä.

Käytännössä valotehon puute rajasi meillä monen monta valaisinmallia pois. Kokemuksemme mukaan kun valoa ei ole koskaan liikaa! (Vertailun vuoksi: valitsemastamme Foscarinin Big Bangistä irtoaa yli 4000 lumenia eli liki seitsemän Ikea-valaisimen verran!)

(Käytännössä valotehon ymmärtäminen riittää. Täältä löytyy havainnollistava vesiletku-esimerkki niille, jotka haluavat ymmärtää vielä mitä kandelat ja luksit tarkoittavat.) Ja täältä löytyy vielä lisää määritteitä.

HUOM: Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan lampun sähkönkulutuksesta. Ennen wattimääräkin indikoi lampun kirkkaudesta, mutta nykyisin erilaiset energiansäästölamput ja ledit ovat romuttaneet tämän yhtälön täysin.

Valon väri

En ollut ennen kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota, mutta lamppujen luomassa valossa on suuria värisävyeroja sinertävästä lämpimän keltaiseen. Värilämpötilaa mitataan kelvineillä (K): mitä korkeampi kelvinarvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun väri on.

Yleisesti koteihin suositellaan suhteellisen lämpimiä eli kelvinarvoltaan matalia lamppuja, sillä ne koetaan kodikkaammiksi. Jo 2700 kelvinin valoa luonnehditaan ”lämpimän valkoiseksi”. Omaan silmään se on vielä selvästi keltainen, joten olemme valinneet asuntoon mahdollisimman kylmiä, vähintään 3000 kelvinin lamppuja (poikkeuksena keittiön saarekkeen yllä roikkuvat design-lamput, joiden onneton valoteho tekee niistä lähinnä koristeita..). Ja ainakin meidän valkoiset tilat viileän valkoinen valo saa loistamaan upeasti.

Valon suunta

Lopullista valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mihin suuntaan valonlähteen osoittavat ja näkyykö valo valaisimesta suoraan (häikäisyriski) vai suodattuuko se esimerkiksi varjostimen läpi. Riippuu luonnollisesti käyttökohteesta ja –tarkoituksesta, millainen valaisin kannattaa valita. Esimerkiksi onko valaistuksella tarkoitus luoda laajalle alueelle leviävää yleisvaloa (olohuoneen kattovalaisin) vaiko rajata jokin tietty alue omaksi tilakseen (esim. keittiön pöydän päälle tuleva valo).

Me valitsimme olohuoneeseen päävaloksi mallin, joka suuntaa ison osan valosta ylöspäin. Katon kautta kimpoava epäsuora valo on erinomainen vaihtoehto etenkin yleisvalon luomisessa. Valon suuntaaminen ylöspäin saan myös huoneen vaikuttamaan suuremmalta, sillä katosta ja seinistä heijastuva valo ikään kuin laajentaa tilaa (vs. heikosti valaistu katto näyttää ”roikkuvan” matalammalla).

Muuta huomioitavaa

  • Tuleeko tilan valaistusta pystyä muuntelemaan himmentimellä?
  • Voiko lampun mahdollinen kuumeneminen aiheuttaa riskejä? Tämä on otettava huomioon etenkin erilaisissa rakenteisiin upotettavissa malleissa.
  • Kuinka monta valokatkaisijaa valaisimelle tulisi olla? Juttele ajoissa sähkömiehen kanssa, jos suunnittelet remonttia.

Suurin oivallus (kiitos Patrik!) valaisinsuunnittelussa meillä on ollut valaisimien kytkeminen langattomasti niin, että meillä on mm. sekä makuuhuoneessa että ulko-oven vieressä ns. master-kytkimet, joilla kaikkikodin valaisimet kytkeytyvät päälle ja pois yhdellä painalluksella. Pimeään kotiin tullessa on ihana räväyttää koko koti kirkkaaksi ja vastaavasti sammuttaa kaikki valot kerralla pään painuessa tyynyyn. <3

Huh. Tässä (toivottavasti) tärkeimmät. Kommentoikaa (ja korjatkaa!) rohkeasti, jos teillä on jotain lisättävää. Ja nautitaan tällä viikolla tuosta luonnon omasta valosta!

Sorry, no English translation this time, since the topic is quite challenging – how to select the right lamp and bulb. But make sure you understand at least the concept of lumens; they tell you how much light the light source gives you. And figure this out before you are selecting a new pendant for the living room, not after. ;)

Our sofa bed from Innovation Living

Vastapainona mökkielämälle esittelen teille tänään meidän sohvan ja samaan sarjaan kuuluvat Innovation Livingin nojatuolit, jotka tilasimme Vepsäläiseltä.

Kuten kaikkia tämän asunnon isompia ostoksia, myös sohvia mietimme pitkään. Ensin kaavailin meille erästä klassikkomallia, mutta pitkitin tilauksen jättämistä, sillä tuntui, ettei se vain ollut se oikea (tähän asuntoon). Sohva oli kaunis ja laadukas, mutta jotain jäi vain puuttumaan.

Aika tarkalleen vuosi sitten teimme matkan Gotlantiin (lämpimästi suosittelen kaikille esteetikoille; huikean kaunis paikka!). Reissuun lähtö kesken kiivaimman remonttivaiheen hirvitti, mutta pidimme lomasuunnitelmista kuitenkin kiinni. Voitte arvata, ettei asuntoremontti edennyt sillä viikolla hirmuisesti, mutta iloitsimme siitä, että olimme viimein löytäneet matkan aikana mieluisan sohvan. Yövyimme pari yötä Tott Visby hotellissa, jossa olohuoneemme oli sisustettu tanskalaisen Innovation Livingin modernilla futon-henkisellä sohvalla. Vielä kun merkin valikoimista löytyi käsinojilla varusteltu malli, olimme myytyjä :) (Ko. Splitback sofa bed with armrest –versiota ei löydy Vepsäläisen kuvastosta, mutta sen saa kyllä tilattua.)

Coterie-DSC08810.jpg

Olemme olleet lopputulokseen äärimmäisen tyytyväisiä. Moderni design tuo vastapainoa 1900-luvun alun puitteisiin, joita olemme korostaneet mm. korkeilla jalkalistoilla ja katon kipsikoristeilla.

Kalusteiden kangas on pysynyt moitteettomana, vaikka onkin keinokuitua (ja josta stressasin etukäteen). Ja ainakin toistaiseksi (koputtaa puuta) olemme välttyneet pahimmilta punaviinikatastrofeilta. Jos jotain satunnaisia ruokaroiskeita on tullut, ne ovat lähteneet kostealla rätillä pyyhittäessä. (Sumutin huonekalut uusina kauttaaltaan Stockmannilta löytyvällä verhoilusuojalla; en muista merkkiä.)

Parasta kokonaisuudessa on ollut niiden muunneltavuus. Kaikki selkänojat saa laskettua alas, joten arkikäytössä sohva muistuttaakin yleensä isoa day bediä, jossa on ihana loikoilla televisiota katsoessa joko yksin tai yhdessä. Ja ollessamme kaksin (eli melkein aina), myös toisen tuolin selkänoja lasketaan kokonaan alas, tuoli raahataan toisen tulin eteen ja voilá – molemmilla on oma loikoilupaikkansa :) Pariin otteeseen olemme majoittaneet sohvalle myös yövieraan ja hekin ovat hymyilleet vielä aamiaispöydässäkin.

Sohva oli vain noin kolmanneksen mainitsemani klassikon hinnasta, joten toki laadun jossain huomaa. Tietyissä asennoissa voi tuntea sohvan vieterien muodot hieman läpi (ei kuitenkaan häiritsevästi). Tätä ei ns. laatusohvissa tapahtuisi. Ja aika näyttää, miten sohva säilyttää ryhdikkyytensä ja kangas kestää kulutusta. Ainakin nyt yhdeksän kuukauden käytön jälkeen näyttää lupaavalta!

Tuotetiedot / Product information: 
Kattovalaisin / Pendant – Foscarini, Big Bang (will present this in a separate post properly!) 
Sohva ja tuolit / Sofa and arm chairs – Innovation Living from Vepsäläinen
Matto / Rug – My own design
Satavuotias antiikkipeili Tukholmasta / One hundred years old antique mirror from Stockholm 
Keltaiset tyynyt / Yellow pillows – Zara Home
Harmaa tyyny / Grey pillow – From Nougat (I think) 
Laatikot ikkunalaudalla olen esitellyt aiemmassa postauksessani / Check out boxes on the windowsill from my previous post

Riikan asu / Riika’s outfit: 
Mustat housut / Black pants – Michael Kors from Mycoko
Silkkitoppi / Silk top – Filippa K. 
Riipus / Pendant – Kalevalakoru, Snow flower (I have combined both necklace and bracelet to increase length)

In order to counterbalance my previous outdoor images from the archipelago, I want to present you our sofa and arm chairs from the city.

After a lot of thinking we chose a Splitback sofa bed with armrests from a Danish brand Innovation Living. Our aim was to create contrast and refresh the 20th century settings, and we succeeded well with these modern pieces of furniture, I think. First we were worried of the quality of the sofa (it cost only about a third compared to our other alternatives), but after nine months we are still very pleased with our choice.

We’ve been most happy with the adaptability - one can drop the back of the couch and the chairs completely. Usually the sofa and one of the chairs is completely open creating nice divans for both of us. :)

Aurinkoista torstaita! Have a sunny Thursday!

Our bedroom (and new look with zero budget)

Terveiset jälleen kaupungista! Lupailin viime kerralla, että julkaisisin kuvia kesäisestä lounaastamme laiturilla ja vinkkejä ulkokattaukseen, mutta en nyt malta olla ensin jakamatta näitä kuvia, joita napsin eilen asunnollamme. Samalla kurkistetaan ensimmäistä kertaa makuuhuoneeseemme. (This is where the magic happens ;))

Olin jo pidemmän aikaa kypsytellyt ajatusta lehdistä leikatusta kuvakollaasista ja viimein oli aikaa sen toteutukselle. Olen super tyytyväinen lopputulokseen! Valkoiset seinät ovat yksinään niin paljaat, että huone tuntui keskeneräiseltä tätä ennen. Ilme muuttui totaalisesti ja vielä ilman minkäänlaisia investointeja. *myhäilee tyytyväisenä *

Kollaasin suunnittelu lähti yhdestä tärkeimmästä esineestäni, Patrikilta saamastani syntymäpäiväkortista, joka määritteli raamit värimaailmalle. Kortin seuraksi valitsin hieman erikokoisia kuvia, jotta kokonaisuudesta tulisi kiinnostava. Sommittelussa painotin tummempia, raskaampia kuvia alareunassa, ja huonekorkeuden yltäessä kolmeen metriin tein sommitelmasta rohkeasti pitkulaisen. Kuvien kiinnittämisessä käytin kolmea erilaista masking-teippiä (mustaa, raidallista ja ruudutettua), jotka olen tilannut Teippitarhasta. Ne eivät jätä jälkiä edes meidän mattapintaisiin herkkiin maalipintoihin. Helppoa kuin mikä!

The making of. Suunnittelin kollaasin ensin lattialla. Kaksi ylintä kuvaa jäivät lopullisesta versiosta pois.

Sänky Bed - IKEA
Tuoli Chair - Carl Hansen & Son, CH24 i.e. Wishbone chair 
Jalkalamppu floor lamp - My own design and production
Valkoinen pellavalakana White linen sheet - Balmuir
Harmaat pellavapussilakanat ja tyynyliinat Grey linen duvet covers and pillowcases - H&M Home
Mustat kuulokkeet Black headset - Sony
Juomalasi Drinking glass - Hobstar (from Nougat
Kahvimuki Coffee mug - Gustavsberg 
Kuvat seinällä Pictures on the wall - Kinfolk, Residence & ELLE

Pysyviä elementtejä makuuhuoneessamme on vain Ikeasta hankittu runkopatja. Yöpöydät, tuolit ja viherkasvit kiertävät paikasta toiseen ja varmasti myös kollaasi tulee elämään vuodenaikojen vaihtuessa. Tällä hetkellä makuuhuoneen ilme on varsin riisuttu kaikkien yöpöytävaihtoehtojen odottaessa kellarikomerossa seuraavaa sisustusinspiraatiota. :)

Lopussa vielä lisävinkkejä kollaasin kokoamiseen englanniksi. Ja täältä. ) voit lukea aihetta sivuten aiemman kirjoitukseni 10 ways to decorate with posters.

Ihanaa viikonloppua!

 

Last time I promised to post pictures from our outdoor lunch, but I cannot wait to first share these images I took yesterday at our apartment. I’ve been planning this collage made of inspiring images cut from magazines for a while, and finally I had time to follow through. I'm so pleased with the outcome! Although I love our white walls, they can give a bit of an “unfinished” impression. Now the look is complete - and completely renewed - without any investments. :)

Key tips: 
1. Select a color scheme based on a season, the surroundings or one key picture you definitely want to include. 
2. Select images which have a special meaning for you and that inspire you. 
3. Play with differently sized images. 
4. Draft and test the layout on the floor. As a rule of thumb, it usually looks better when bigger and darker i.e. “heavier” images are on the bottom. 
5. Test and take photos of different layouts! You'll see what works best when comparing the shots. 
6. Use masking tape for attaching the images to avoid any marks on the wall. 
7. Play with different tape colors and prints.

Have a wonderful weekend!

P.S. Here you can read my old post 10 ways to decorate with posters.