collaboration

Miten alkuun salamalla kuvaamisessa?

20190119Coterie_Fimeko-06234.jpg

Hei ihanat! Tiedän että ruudun sillä puolen on monta innokasta kuvaajaa; monella teistä on blogi ja/tai upea sisustuspainotteinen Instagram-tili, joten ajattelin, että teitä voisi kiinnostaa kurkistaa myös vähän kuvausprosessin taakse..? Omien empiiristen havaintojeni ja kanssanne käymieni keskustelujen perusteella aika harva kuvaa salamalla, vaikka olisi kuvaillut jo pidemmän aikaakin. Itseänikin samalla kuvaaminen mietitytti pitkään. Miten siinä pääsisi alkuun? Miten suuria investointeja aloittaminen vaatisi? Ja ennen kaikkea, tulisiko lopputuloksesta tarpeeksi luonnollinen..?

Vaikka olin vuosia tuskaillut valon vähäisyyttä talvikuukausina, olin jotenkin aina sinnitellyt pimeimmän vuodenajan yli. Ja totta, sisustuskuvissa, joissa ei ole mitään liikettä, pääsee varsin pitkälle ihan vain valotusaikaa nostamalla ja hyvällä kuvankäsittelyllä. Mutta kyllä siinäkin rajat tulevat vastaan. Kauhuesimerkkinä voi kurkata vaikkapa tämän vanhan postauksen meidän edellisen kodin walk-in-closetista. (Katso etenkin loppupään kuvia, joissa vaatehuoneen kaikki valot ovat olleet sammutettuina.) Nämä kuvat on otettu marraskuun lopulla 2015 päivän valoisampana aikana, ja silti ne ovat todella rakeisia. Nykyisillä laatustandardeillani ne eivät päätyisi enää blogiin kohinasta johtuen.

Toinen syy salamavalon käyttöön on pakottava tarve lyhentää valotusaikaa, mikäli haluaa vangita kuvaan myös jotain liikkuvaa. Itselläni tämä konkretisoituu pikkumiestä kuvatessa. Meidän ikiliikkuja kun ei pysy juuri hetkeäkään pidempään paikallaan, joten valotusaikaa ei voi laittaa juuri sadasosasekuntia pidemmäksi. Järjestelmäkameran perusteet hallitsevat tietävät, että hämärän rajat tulevat tällöin aika pian vastaan ilman lisävalotusta…

20190119Coterie_Fimeko-06237.jpg
20190119Coterie_Fimeko-06241.jpg

Joten hyvä, nyt kun olen perustellut teille salamavalon tarpeellisuuden, pääsemme varsinaiseen asiaan. Eli mitä päästä salamalla kuvaamisen kanssa konkreettisesti alkuun? Itse osallistuin viime keväänä Riikka Kantinkosken valokuvaus-workshoppiin, jossa sain puolessa päivässä aiheeseen napakan intron sekä mahdollisuuden testailla salaman käyttöä erilaisin asetuksin. Se oli ensimmäinen kerta kun tutustuin ylipäänsä täysin manuaaliseen kuvauksen, jolloin kontrolloin puoliautomaattijärkkärissäni kaikkia valotukseen vaikuttavia asioita erikseen: aukon kokoa (F-arvo), valotusaikaa (eli kuinka kauan kameran kenno kerää valoa) ja ns. ISO-arvoa). (Tätä ennen olin antanut kameran laskea yleensä tarvittavan valotusajan.) Manuaalikuvaus avasi aivan uuden maailman ja nykyään käytän sitä kaikissa sisustuskuvissani; kuvaisinpa salamalla tai ilman. (Manuaalikuvaus on ensimmäinen perusta salaman käytölle, sillä automaattiasetuksella kamerahan ei pysty ennakoimaan, millaista lisävalotusta olet mahdollisesti suunnittelemassa salamalla.)

20190119Coterie_Fimeko-04697.jpg

Jälkikäteen arvioiden kuvausworkshop ei ole kyllä lainkaan välttämätön, vaikka siitä itse paljon pidinkin. Rohkeasti sielläkin vain kamera manuaaliasetukselle ja eri arvoja testailemaan! Manuaaliasetuksella kuvaukseen ei liity mitään mystiikkaa eikä se ole yhtään sen vaikeampaa.

Tiedustelin kurssilla Riikalta mitä salamavalomerkkiä hän suosittelisi ja mistä liikkeistä valoja kannattaisi kysellä. Lönnrötinkadulla sijaitseva Fimeko oli yksi hänen maitsimesta liikkestä, joten pian kurssin jälkeen soittelin sinne oppiakseni eri vaihtoehdoista lisää.

Kaikki ammattilaiset tuntuvat suosivan Profoton kalustoa, mutta pian opin, että olisi olemassa myös erinomainen yli puolta edullisempi vaihtoehto Godox. Se ei ole muotoilultaan yhtä virtaviivainen kuin Profoto, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan se ei häviä kuulemma yhtään. Minut tuntevat voivat arvat tuskailuni valintaa tehdessä. Tapana kun ei ole tinkiä laadusta, etenkään muotoilusta. Pakotin itsekin kuitenkin katsomaan valintaa järkiperusteisesti: valokuvauskalustobudjettini oli rajallinen ja harrastekuvaajana en takuulla huomaisi eroa ominaisuuksissa. Päätöstä helpotti myös mahdollisuus lainata salama Fimekolta koekäyttöön yhdeksi viikonlopuksi. Aivan loistava palvelu kaltaiselleni, jota mietitytti vielä tässäkin vaiheessa olisiko salamasta hyötyä.

20190119Coterie_Fimeko-04696.jpg

Ensimmäinen kuvausviikonloppu lähti tökkien liikkeelle. En meinannut päästä edes alkuun, sillä kameraan kiinni tuleva lähetin ei sopinut kameraani. Väliin tarvittiin pieni, mutta kriittinen lisämokkula, sillä Sonyn kamerani ei ole tyypillisimmästä päästä. Ei muuta kuin Malmille paikalliseen kameraliikkeeseen lähijunalla körötellen. Siihen paloi ne kolme tuntia, jotka pojat olivat salilla, mur.

Sunnuntaina pääsin jo tositoimiin. Softboxin (jonka kautta salamavalo ammutaan pehmeämmän lopputuloksen takaamiseksi) kasaamisen kanssa pähkäilin hetken, kunnes tajusin ottaa YouTuben kauniiseen käteen. Lähetin ja salamavalo oli kytketty samalla taajuudelle jo liikkeessä, joten ne eivät vaatineet muuta kuin on-asentoon kytkemistä. Ei muuta kuin eri valotusaikoja testaamaan!

 Vähän hakemista salaman käyttö oli, mutta aika pian löysin itselläni toimivan konseptin:

  • Kameran valotusaika edelleen pitkäksi ja salaman välähdysaika lyhyeksi. Jälkimmäisen on tarkoitus tuoda vain pientä lisäbuustia

  •   Salama kannattaa pyrkiä ohjaamaan sieltä suunnasta, mistä luonnonvalokin tulee. Muuten varjot alkavat mennä vinksin vonksin

  •   Salama kannattaa heijastaa esim. jonkun seinän kautta, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman pehmeä

  • Kannattaa kokeilla kameralla eri white balance -asetuksia. Riippuu kuvausajankohdasta (eli ulkoakin tulevan valon sävystä) ja salaman voimakkuudesta, mikä toimii parhaiten. Ja tietenkin täysin siitä lookista, jota olet hakemassa. Itselläni kuvissa korostuu valoisuus ja varsin kylmät sävyt

Tällä reseptillä olen saanut yhä luonnollisempia kuvia, joskin vielä toki paljon oppimista edessä… Ja esimerkiksi LumoKidsille hiljattain ottamistani kuvista ei olisi tullut mitään, jos ei olisi ollut salamaa tukena.

Vaikka tämä onkin yhteistyönä Fimekon kanssa tehty postaus (sain salamasta pienen alennuksen), voin käsi sydämellä suositella heitä myös harrastekuvaajan liikkeenä, sillä he jaksoivat neuvoa ja opastaa tippaakaan turhautumatta ja tuoda esiin seikkoja, joista en itse ollut edes tietoinen. Suurkiitokset etenkin tuossa white balancen eli valkotasapainon opastamisessa. Ennen en ollut koskenut tähän kamerassani lainkaan (punastuu), ja tuskailin ensin, kun salamalla otetuista kuvista tuli kellertäviä… Nyt ko. asetusten testailu kuuluu aina kuvausrutiineihini; myös ilman salamaa kuvatessa.

Eli rohkeasti vain sielläkin ammattilaisten kanssa jutustelemaan siitä, millaisia kuvia otatte ja millaista salamaa tai muuta kalustoa mahdollisesti tarvitsisitte! Ainoa miinus tulee liikkeen aukioloajoista (ma-pe klo 8-16), mutta keskustelut toisaalta hoituvat kyllä puhelimitsekin :)

Ohessa vielä listaus välineistä, jotka itse hankin. Eli kaikkiaan reilut 1200 euroa.

Godox Winstro AD600Pro salamavalo

Godox XPro radiolähetin (valitamaan kameran merkin mukaan)

Manfrotto 1004BAC Master valaisinjalusta (salamavalo on varsin painava, joten panosta hyvään jalustaan; itse otin alustan alle vielä pyörät)

Godox Umbrella Softbox with grid Octa 80cm

 

Leppoisaa viikonloppua! Niin ja jakakaahan, jos teillä on jotain hyviä vinkkejä salaman kanssa kuvaamiseen!

Fimekon tarvikkeista saatu pieni alennus bloginäkyvyyttä vastaan

Hakolan Lazy samettisohva

20181124Coterie-Hakola-04597.jpg

Meillä on viimein sohva! Eikä mikä tahansa sohva, vaan ihka ensimmäinen greigellä sametilla päällystetty Hakolan Lazy. <3 Olen niin fiiliksissä tästä kuvausyhteistyön puitteissa saadusta tulokkaasta – väri on aivan täydellinen!  

Hakola on Jurvasta Etelä-Pohjamaalta ponnistava perheyritys, jonka arvomaailma ja tarina puhuttelevat. Katso oheinen video, niin ymmärrät.


Myös ammattilisesti olen seurannut Hakolaa jo tovin. Kolmannen polven huonekaluyrittäjä Annaleena Hämäläinen lähti uudistamaan brandia rohkeasti vuonna 2014, ja on muutamassa vuodessa kirkastanut niin tuoteportfolion, visuaalisen ilmeen kuin business-mallinkin täysin. Ennen laajaan mallistoon ja lukemattomiin kangasvaihtoehtoihin turvautunut yritys luottaa nyt muutamaan harkittuun sohvamalliin ja tarkkaan valittuihin sävyihin. Less is more.

Hakola on panostanut systemaattisesti näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa sekä omaan verkkokauppaan. Edustavat kuvat ja kotiin toimitettavat kangasnäytteet tekevät tilaamisesta helppoa. (Pääset tilaamaan kangasnäytteitä sametille täältä.) Lisäksi Fredrikinkatu 28:een siirtynyt Hakolan oma liike mahdollistaa sohvien testaamisen livenä. Myös keskustan Stockmannilta löytyy laaja valikoima Hakolan tuotteita, vaikkakin suosittelen ehdottomasti piipahtamaan Fredalla, niin saa takuuvarmasti asiantuntevaa ohjausta.

20181124Coterie-Hakola-04591.jpg
20181124Coterie-Hakola-04618.jpg
20181124Coterie-Hakola-04609.jpg
20181124Coterie-Hakola-04623-2.jpg

Kirkkainkaan brandi ei kuitenkaan riitä, jos itse tuote ei ole kunnossa. Olin katsellut Lazya jo aiemminkin, sillä sen virtaviivainen simppeli muotokieli miellytti kovasti. En kuitenkaan ollut löytänyt sävyistä itselleni sopivaa, joten niinpä ehdotin, josko Hakola olisi voinut tehdä minulle custom-version itse toimittamallani greigellä samettikankaalla. Saatuani ensin kieltävän vastauksen ehdin jo ajatella, ettei Lazya ollut tarkoitettu meille. (Ja ammatillisesti arvostin heitä entistä enemmän siitä, että valittu linja pitää.)

Muutaman viikon kuluttua Annaleena kuitenkin otti yhteyttä ja kutsui katsomaan erästä kangasnäytettä, jota hän olisi valmis harkitsemaan osaksi pysyvää mallistoa. Ja lopun varmasti arvaatte. :)  

20181124Coterie-Hakola-04651.jpg
20181124Coterie-Hakola-04654.jpg
20181124Coterie-Hakola-04664.jpg

Annaleena kuulosti tällä viikolla kuitenkin vielä hieman miettiväiseltä värin suhteen, joten olisi mahtavaa, jos voisitte auttaa häntä. Eli kommentoikaahan alle, mitä mieltä te olette tästä uudesta Lazyn sävystä! Itse en voi tyytyväisyyttäni peitellä :)  Tänään piti alkujaan tehdä töitä W:n päiväunien aikaan (töissä on tiistaina syksyn 2019 malliston lanseeraus, joten tekemistä riittää), mutta en millään malttanut olla kuvaamatta tätä kaunokaista, kun oli niin upea valokin iltapäivällä. Otan varsinaiset kuvat vielä sitten kunhan olohuoneen valaisimet ovat paikallaan, joten kirjoittelen käyttökokemuksista sitten siinä yhteydessä.

Suurkiitokset vielä Hakolalle ja Annaleenalle; ei olisi voinut paremmin tuo kangasvalinta osua!

Sohva saatu kuvausyhteistyön puitteissa.

Pikkumiehen peitto & tyyny

20181117Coterie-Familon-03747.jpg

Tervehdys! Toivottavasti sielläkin on ollut mukava viikonloppu. Täällä W on ollut hieman kipeänä, joten emme ole päässeet tuttuun tapaan salille tai leikkitreffeille. Siksi olikin erityisen kiva, kun mummi ja fafa tulivat illalla piipahtamaan. W sai vähän vaihtelua leikkeihin ja me pääsimme Patrikin kanssa todella pitkästä aikaa kaksin dinnerille. Oli ihana uppoutua hetkeksi vain aikuisten jutusteluun.

Pikainen kurkistus tänään kuviin, joita otin Familonille jo tovi äsitten. W sai heiltä ihanan lämpöisen täkin ja tyynyn (kiitos vielä kerran!), ja tuntuu että ne sujahti pikkumiehen huoneen sisustukseen täydellisesti: ei tarvinnut kuin asetella peitto kivasti sänkyyn ja stailaus oli valmis. No juu, pikkuisen asettelin myös noita palikoita ;)  Ja vaikka W:n huone näyttää jatkuvasti about tältä, niin totta puhuen kuvaa varten sommittelua tulee kyllä viilattua hetki jos toinenkin. Vasta valmiista kuvasta näkee, mikä lopulta toimii ja mitä esineettä kannattaa siirtää sentti tai pari mihinkin suuntaan.

20181117Coterie-Familon-03729.jpg
Itse tekemäni pupu oli ensimmäinen W:lle hankittu lelu. &lt;3

Itse tekemäni pupu oli ensimmäinen W:lle hankittu lelu. <3

20181117Coterie-Familon-03733.jpg
20181117Coterie-Familon-03742.jpg
20181117Coterie-Familon-03759.jpg
20181117Coterie-Familon-03776.jpg

Lisäksi saimme Familonilta patjansuojuksen. Siitä erityismaininta: vain toinen pääty on ommeltu patjan muotoon ja toinen pää on jätetty fiksusti suoraksi, jolloin sen saa sopimaan kaikenkokoisiin patjoihin. On ollut taas kyllä tarpeen, kun W vatsa on ollut vähän sekaisin.

Suunnitelmissa olisi huomenna kuvailla jälleen pikkumiehen huonetta – ja toivottavasti sen asukkia myös – sillä sain Familonilta myös kauniit valkoharmaapilkulliset petivaatteet. Eli pysykäähän kuulolla; Instagramiin tulossa luultavasti jo huomenna (eli sunnuntaina) kuvasaalista :)

Leppoisaa sunnuntaita!

* Familonin tuotteet saatu blogin kautta

Makuuhuoneen uusi järjestys

201801015Coterie-03950.jpg



Hei ihanat! Vieläkö jaksatte yhden postauksen makuuhuoneesta..? Olen kirjoitellut sieltä viime aikoina tiiviisti, kun kaikki uusimmat hankinnat (juliste, metallinen tarjotin & puinen harja sekä torkkupeitto) ovat istuneet sen sisustukseen parhaiten... Lisäksi se on meidän huoneista sisustuksellisesti kaikkein pisimmällä, joten sitä on kiva kuvailla :)

Innostuin viime viikonloppuna kokeilemaan makuuhuoneessa uutta järjestystä ja olen nyt aivan ihastunut tähän uuteen layouttiin! Siirsin sängyn toiselta sivuseinältä ikkunan eteen ja lopputuloksesta tuli paljon parempi, kun osasin odottaa. Huone näyttää selvästi suuremmalta ja jotenkin todella raikkaalta, kun auringonsäteet osuvat suoraan peittoihin. Ainoa miinus on, että kun aamulla herää ja lokoilee vielä peiton alla, ei pääse heti ihailemaan sinistä taivasta eikä (naapuritalon) sisäpihan kauniin syysvärityksen saanutta vaahteraa. Lisäksi tällä layoutilla emme pääse katsomaan sängystä loikoillen vaatekaappiin piilotettua televisiotamme. Mutta näiden vajaan neljän kodissa vietetyn kuukauden aikana olemme katsoneet televisiota ehkä kahdesti, joten menetys ei ole suuri, heh. Myös pikkumiehellä on ollut jo useamman kuukauden videoidenkatselukielto päällä, joten hänkin on onneksi jo unohtanut koko tv:n olemassaolon. :)

201801015Coterie-03956.jpg
201801015Coterie-03964.jpg
201801015Coterie-03976.jpg
201801015Coterie-03985.jpg

Miten te; innostutteko usein vaihtamaan kodin järjestystä? Itselläni esim. pikkupöydät, tuolit ja kasvit kiertävät ympäri asuntoa huoneesta toiseen, mutta sänkyä en muista koskaan vielä siirtäneeni (näin aikuisiällä). Pitää siis selvästikin olla rohkeampi ja ennakkoluulottomampi layoutin päivittämisessä! Ja jossain vaiheessa voisin kokeilla myös koko huonejärjestyksen muuttamista. Ainakin meidän makuuhuoneen ja W:n huoneen voisi vaihtaa helposti päikseen.

201801015Coterie-03987.jpg
201801014Coterie-03826.jpg
201801014Coterie-03832.jpg
201801015Coterie-04011.jpg

Sain kimmokkeen tälle pikkupäivitykselle voidakseni ottaa Roots Livingille uusia kuvia, joissa alkujaan olohuoneeseen hankittu matto pääsisi kunnolla oikeuksiinsa. Ja voi veljet, arvatkaapa vain ihastuinko myös maton siirtoon. Tuntuu ihanalta laittaa jalat aamulla vuoteesta noustessa pehmoiselle lämpimälle matolle, joten nyt en kyllä taida raaskia siirtää sitä enää takaisin olohuoneeseen. Pääsen siis hyvällä omalla tunnolla selailemaan taas Rootsin valikoimaa ;)

Kuvissa vilahtaa myös Roots Livingin ylellinen pellavainen sänkypeitto, joka oli meillä kuvauslainassa. Tosi kiva kombo tuon heidän kalanruotokuvioisen torkkupeiton kanssa!

Nyt viikonlopun viettoon ja palataan vielä!

Roots Livingin torkkupeitto saatu kuvia vastaan ja matosta saatu alennusta. Sänkypeitto Roots Livingilta kuvauslainassa.