How to create our style?

Onpa jännittävää, allekirjoittanutta haastateltiin juuri Ilta-Sanomiin! Juttu tulee julki mahdollisesti vielä tänään asumisen online-osioon; linkkaan toki jutun sitten tännekin ja Facebook-sivuillemme. Tuntuu, että Coterie on vähitellen huomattu ja monia hyviä juttuja on tapahtunut hiljattain. <3

Sisustus- ja muotilehdissä näkee usein “kopioi tyyli” -tyyppisiä juttuja. Huonekalujen ja vaatekaapin sijaan kokeilen tänään tämäntyyppistä juttua asuntomme kulmakivistä. Eli mistä tämän asunnon tunnelma syntyy?

1. Katon kipsilistat ja –rosetit | Ceiling decorations

Kattolistat ja näyttävät rosetit ovat yleensä ensimmäinen asia, johon vieraamme kiinnittävät huomiota asuntoon astuessaan. Ja myös itse jaksamme ihastella kattoa edelleen viikoittain.

Totta puhuen Patrik ei ollut kipsikoristeista alun perin vakuuttunut, mutta onneksi jatkoin itsevarmasti (lue: itsepäisesti ;)) niiden promoamista, sillä nyt ne kuuluvat hänestäkin asunnon parhaisiin puoliin. Remontoidessa – kuten oikeastaan kaikessa muussakin – teimme kaikki päätökset yhdessä. Jos toista ei saanut vakuutettua, ei idea ollut silloin tarpeeksi hyvä toteutettavaksi.

Kipsilistat on tilattu Ranskassa taidon oppineelta kipsimestarilta. Haastavinta oli kuitenkin listojen kiinnittämisvaihe. Kolmen hengen tiimi pakersi niiden kimpussa pari viikkoa... Listoja kulkee rinnakkain kaksi, ja jokainen pala piti yksitellen ”sovittaa” kattoon ja seiniin - vanhassa talossa kun mikään pinta ei ole sataprosenttisen suora (eikä toisaalta käsitehdyt listatkaan olleet luotisuoria).

2. Korkeat jalkalistat | High baseboards

Jalkalistojen valmistarjonta on aika heikkoa; korkeimmatkin mallit jäävät reilusti alle 15 sentin ja tuntuvat aika rimpuloilta… Joten päädyimme suosiolla teettämään nekin.

Jälleen sama oppi kuin kipsilistoissa: lisäinvestointi ei synny ainoastaan listoista itsestään, vaan myös niiden huomattavasti hitaammasta asentamisesta. Siinä missä ohuet, taipuisat listat naputtelisi kiinni päivässä, soviteltiin näitä 21,5 senttiä korkeita ja 2,8 senttiä leveitä jötiköitä noin sata(!) työtuntia. Asennuksessa vaadittiin myös ihan erilailla taitoa – ja kärsivällisyyttä. Onneksi remonttimme viimeisteli puusepän koulutuksen saanut todella huolellinen henkilö. Kiitokset vielä Mikalle, jos tämä sattuu tavoittamaan sinut!

3. Jykevä lattia | Wooden plank floor

Lattiavaihtoehtoja kartoitin huolella – onhan se yksi asunnon näkyvimmistä ja siten tärkeimmistä elementeistä. Jo alusta saakka oli selvää, että halusimme vaalean, kellastumattoman puulattian, joka näyttäisi kuitenkin luonnolliselta. Toiveena oli myös normaalia leveämpi lankkuparketti (lähes kaikkien valmistajien mallit loppuvat 185 mm:n leveyteen). Lopulta löysin nykyisen googlettamalla, ja olen valintaamme erittäin tyytyväinen.

HUOM: Lattiaa valitessa on äärimmäisen tärkeää, että pääset katsomaan sitä tarpeeksi suurena pintana. Puussa voi olla hyvinkin suuria värieroja riippuen siitä, mistä kohden puuta pala on leikattu, missä puu on kasvanut, jne. Myös puun oksaisuudesta ja muusta luonnollisesta vaihtelusta on vaikea saada käsitystä, mikäli näet vain pienen mallipalan. Eli kannattaa tiedustella jälleenmyyjältä esimerkiksi ravintoloita ym. julkisia tiloja, joihin kyseistä parkettia on asennettu.

4. Vanhat peiliovet | Old wooden double doors

Olo- ja makuuhuoneen yhdistävät puuovet löytyivät ystäväni vinkkaamana vuonna 1889 rakennetun huikean kauniin kerrostalon kellarista Kruunuhaasta (kiitos Mirka!). Otin rohkeasti yhteyttä ovien omistajaan ja iloksemme hän oli valmis myymään ne.

Ovet olivat jo varsin hyvässä kunnossa, mutta päätimme kuitenkin restauroida nekin perusteellisesti samalla kun kaikki muutkin ovet käsiteltiin. Asunnossa ei ollut kyseisessä kohdassa entuudestaan oviaukkoa, joten tulipa samalla teetettyä oville myös karmit samassa paikassa.

Ovissa meillä kävi totta puhuen tuuri. Ne kunnostettiin jo remontin alkupuolella, eikä huomiomme ollut siinä vaiheessa vielä yhtään värisävyissä… Enkä totta puhuen vielä täysin ymmärtänyt, miten tärkeää ihan pienetkin erot sävyssä ja kiiltävyysasteessa voivat olla. Thank god restauroinnin suorittanut firma oli valinnut oviin täysin sävyttämättömän mattaisen valkoisen, joka istuu täydellisesti muuhun sisustukseen.

Nyt ryhdyn viimeistelemään asuntoa iltapäivän yksityisnäyttöä varten. Illalla olisi vielä tarkoitus puhaltaa kananmunia tyhjäksi viikonlopun maalausproggista varten. Eli palataan pääsiäisdekoiluihin viimeistään ensi viikolla!

These ”how to copy the style” type of posts are quite popular in interior and fashion magazines; let me try to capture the cornerstones of our apartment as well.

Ceiling decorations made of plaster are the first thing our visitors usually pay attention to. Patrik was not too excited about them in the beginning, but luckily I continued promoting the ornaments, since now also he thinks they are one of the best things in our place. :)

High baseboards create a nice match with the ceiling ornaments. Both ceiling decorations and baseboards are custom made, so we were able to select designs that fit well together.

Wooden plank floor we chose carefully, since flooring makes visually such a big difference.

Note: When you’re selecting the flooring, make sure you can see a big enough surface in advance. Ask the supplier e.g. which restaurants have possibly used it. Since wood is a natural material, there can be quite a lot of color variations.

Old wooden double doors we managed to buy via our friend from a house which is 130 years old. Although the difference to our place is “only” 30 years (our house was built in 1915), one can see that these are even more decorative and beautiful than our original doors.

Ihanaa viikonloppua! | Have a lovely weekend!