tips & guides

Miten valitsen oikean valaisimen (ja lampun)?

Coterie-DSC08836-1.jpg

Joko luitte Katriinan maanantaisen hieman henkilökohtaisemman kirjoituksen? Allekirjoittanut ainakin huokaili ihastuksesta – ja oppi jälleen jotain uutta, vaikka olemme tunteneet yli vuosikymmenen. Ja kiitos Katriina haasteesta! <3 Palataan asiaan lähiviikkoina.

Tänään kuitenkin asiapitoisempi blogikirjoitus. Maratonhan tästä tuli; sen verran mutkikas aihe. Mutta ainahan teksteihin voi syventyä ja palata jos/kun uuden valaisimen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi.

Kuinka moni on joskus valinnut valaisimen ulkonäön (ja hinnan) perusteella? Ja ihmetellyt sen jälkeen kotona millainen lamppu siihen tulee ja mahdollisesti pettynyt sen luomaan valaistukseen? Täällä ainakin käsi nousee virheen merkiksi. Ja en vieläkään sano missään nimessä olevani valaistusekspertti! Muutamia oivalluksia olemme kuitenkin tätä asuntoa sisustaessa tehneet (ainakin omasta mielestämme ;)) – ja toivottavasti myös oppineet virheistämme. Joten yritän alla kuvata esimerkinomaisesti miten lähdimme miettimään olohuoneemme yleisvalaistusta.

Valotarpeen määrittely

Kaikki lähti liikkeelle valaistavan tilan analysoinnista. Kuinka suuri
tila on kyseessä? Mitä tilassa on tarkoitus tehdä? Olohuoneemme on kohtalaisen suuri; avokeittiön ja ruokailutilan kanssa neliöitä on vajaat 50 ja korkeuttakin kolme metriä. Ja mielestäni hyvä valaistus vaikuttaa positiivisesti jo ihan mielialaankin, joten oli selvää, että yleisvalaisimesta tulisi todella löytyä tehoja.

Niinpä suuntasimme katseemme malleihin, joissa olisi joko useampi valolähde (siis paikka useammalle lampulle) tai jos lamppuja tulisi valaisimeen vain yksi, siitä tulisi löytyä jytyä!

Aika nopeasti kuitenkin tajusin, etten saanut valaisinvalmistajien merkinnöistä mitään tolkkua. Kelvinit, kandelat, lumenit, luksit ja watit aukesivat yhtä hyvin kuin kyrilliset aakkoset. Joten otetaan tähän väliin pikakurssi parista tärkeimmästä pakkausmerkinnästä. (Lisäksi eri lampputyypeistä (eli led-lamput, energiansäästölamput, halogeenit jne.) voit lukea lisää täältä.)

Valoteho eli valon määrä

Lampun tuottama valon määrä ilmoitetaan lumeneina (lm). Eli mitä suurempi lumen-luku, sitä enemmän valoa lampusta irtoaa. Vanhanaikainen 40 watin hehkulamppu vastaa noin 350 lumenia ja 60 wattinen noin 710 lumenia.

Valotehon ymmärtäminen on tärkeää jo valaisinta valittaessa, koska valaisimesta riippuu miten tehokkaan lampun valaisimeen voi laittaa.

Mikä sitten on tehokas? Tutustu asunnon muihin lamppuihin ja tee vertailua. Otetaan esimerkiksi vaikka tämä Ikean valaisinmalli. Siihen suositellaan 600 lumenin lamppua, jolla ei vielä kuuhun mennä.

Käytännössä valotehon puute rajasi meillä monen monta valaisinmallia pois. Kokemuksemme mukaan kun valoa ei ole koskaan liikaa! (Vertailun vuoksi: valitsemastamme Foscarinin Big Bangistä irtoaa yli 4000 lumenia eli liki seitsemän Ikea-valaisimen verran!)

(Käytännössä valotehon ymmärtäminen riittää. Täältä löytyy havainnollistava vesiletku-esimerkki niille, jotka haluavat ymmärtää vielä mitä kandelat ja luksit tarkoittavat.) Ja täältä löytyy vielä lisää määritteitä.

HUOM: Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan lampun sähkönkulutuksesta. Ennen wattimääräkin indikoi lampun kirkkaudesta, mutta nykyisin erilaiset energiansäästölamput ja ledit ovat romuttaneet tämän yhtälön täysin.

Valon väri

En ollut ennen kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota, mutta lamppujen luomassa valossa on suuria värisävyeroja sinertävästä lämpimän keltaiseen. Värilämpötilaa mitataan kelvineillä (K): mitä korkeampi kelvinarvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun väri on.

Yleisesti koteihin suositellaan suhteellisen lämpimiä eli kelvinarvoltaan matalia lamppuja, sillä ne koetaan kodikkaammiksi. Jo 2700 kelvinin valoa luonnehditaan ”lämpimän valkoiseksi”. Omaan silmään se on vielä selvästi keltainen, joten olemme valinneet asuntoon mahdollisimman kylmiä, vähintään 3000 kelvinin lamppuja (poikkeuksena keittiön saarekkeen yllä roikkuvat design-lamput, joiden onneton valoteho tekee niistä lähinnä koristeita..). Ja ainakin meidän valkoiset tilat viileän valkoinen valo saa loistamaan upeasti.

Valon suunta

Lopullista valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mihin suuntaan valonlähteen osoittavat ja näkyykö valo valaisimesta suoraan (häikäisyriski) vai suodattuuko se esimerkiksi varjostimen läpi. Riippuu luonnollisesti käyttökohteesta ja –tarkoituksesta, millainen valaisin kannattaa valita. Esimerkiksi onko valaistuksella tarkoitus luoda laajalle alueelle leviävää yleisvaloa (olohuoneen kattovalaisin) vaiko rajata jokin tietty alue omaksi tilakseen (esim. keittiön pöydän päälle tuleva valo).

Me valitsimme olohuoneeseen päävaloksi mallin, joka suuntaa ison osan valosta ylöspäin. Katon kautta kimpoava epäsuora valo on erinomainen vaihtoehto etenkin yleisvalon luomisessa. Valon suuntaaminen ylöspäin saan myös huoneen vaikuttamaan suuremmalta, sillä katosta ja seinistä heijastuva valo ikään kuin laajentaa tilaa (vs. heikosti valaistu katto näyttää ”roikkuvan” matalammalla).

Muuta huomioitavaa

  • Tuleeko tilan valaistusta pystyä muuntelemaan himmentimellä?
  • Voiko lampun mahdollinen kuumeneminen aiheuttaa riskejä? Tämä on otettava huomioon etenkin erilaisissa rakenteisiin upotettavissa malleissa.
  • Kuinka monta valokatkaisijaa valaisimelle tulisi olla? Juttele ajoissa sähkömiehen kanssa, jos suunnittelet remonttia.

Suurin oivallus (kiitos Patrik!) valaisinsuunnittelussa meillä on ollut valaisimien kytkeminen langattomasti niin, että meillä on mm. sekä makuuhuoneessa että ulko-oven vieressä ns. master-kytkimet, joilla kaikkikodin valaisimet kytkeytyvät päälle ja pois yhdellä painalluksella. Pimeään kotiin tullessa on ihana räväyttää koko koti kirkkaaksi ja vastaavasti sammuttaa kaikki valot kerralla pään painuessa tyynyyn. <3

Huh. Tässä (toivottavasti) tärkeimmät. Kommentoikaa (ja korjatkaa!) rohkeasti, jos teillä on jotain lisättävää. Ja nautitaan tällä viikolla tuosta luonnon omasta valosta!

Sorry, no English translation this time, since the topic is quite challenging – how to select the right lamp and bulb. But make sure you understand at least the concept of lumens; they tell you how much light the light source gives you. And figure this out before you are selecting a new pendant for the living room, not after. ;)

Let's talk about chairs, baby

No brand/name, Wishbone, Fanett and DSR

Tänään puhutaan tuoleista. Tarkemmin sanottuna esittelen teille meidän neljä erilaista tuolimallia. Oih, maailmassa on niin paljon kauniita tuoleja! Joten valinta ei ole ollut helppo. Ja ripaus sattumaakin on ollut mukana.

Vitran kuusi DSR:ää (kuvattu alla) muodostavat perustan, jonka varaan ruokatuolikokoelmaamme on lähdetty rakentamaan. Hankimme tuolit varta vasten tähän asuntoon, sillä olin myynyt edellisen ruokapöytäni tuoleineen asuntoni kylkiäisinä, ja Patrikin poikamiesboksiin hankkimat tuolit kirjaimellisesti natisivat liitoksistaan jo muutaman käyttövuoden jälkeen. Eli vaikka laatutuoleista saakin pulittaa ostohetkellä hieman enemmän, ne kyllä maksavat itsensä takaisin vuosien saatossa!

Valkoinen väri oli molemmille selvä valinta; mustaan alaosaan sai taivutella Patrikia tovin. Lopulta olemme molemmat todella tyytyväisiä tummiin jalkoihin; kromiset olisivat jääneet liian pliisuiksi. Ja tämän maalatun version voi siirtää joskus ulkokäyttöönkin.

Verkosta löytyy useita keskusteluja siitä, millaiset DSR:t (tulee sanoista "Dining Height Side Chair Rod Base") ovat käytössä, joten kannan oman korteni kekoon: Tuolia saa pyyhkiä silloin tällöin, sillä kaikki pölyhiukkaset näkyvät vitivalkoisella pinnalla… Ja farkkujen kanssa saa olla tarkkana, ettei niissä ole taskujen ympärillä niittejä tms., sillä ne jättävät tuoleihin muuten naarmuja. Eli nämä eivät ole täysin huolettomia tuoleja etsivän valinta; ainakaan valkoisina. Muutoin tuolit ovat miellyttävät istua. Se, että istun DSR:ssä myös ollessani kotitoimistolla (vaikka meillä on kunnon työpistekin säädettävällä tuolilla ja isolla näytöllä) kertonee paljon. :)

Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Fanett kuuluu useimpien meistä mummolamuistoihin (yhdessä pelargonioiden, kettukarkkien, punaisen maidon ja paksulla voikerroksella voideltujen voileipien kanssa :)). Askon valmistamaa tuolia tuotettiinkin yli miljoona kappaletta ja lisäksi sitä kopioitiin ahkerasti. Meidän klassikkotuoli on löytynyt hylättynä vanhan asuntoni ullakolta katonrajasta. Nykyäänkin katsastan toiveikkaana ullakkoparrut ja kurkistan roskalavoille – välillä voi löytää aarteita.

Valkoiset, oksista taivutetut maalaisromanttiset tuolit olen löytänyt Ruotsista Bukowskis Marketin kautta. Alkuperästä ei ole tietoa eikä tuoleissa ole mitään leimoja tms. merkintöjä. Olin saanut tuoleista kuvien perusteella hieman erilaisen vaikutelman ja alkuun säikähdin niiden mökkimäisyyttä, ja olin vakuuttunut, että meidän on nyt sitten pakko ostaa kesäasunto niitä varten (kalliiksi tullut tuolihankinta ;)). Mutta vähitellen ne ovat sulautuneet osaksi kaupunkisisustusta ja tuovat siihen kivasti twistiä.

Tammisen Wishbonen eli ns. y-tuolin olen niin ikään huutanut Bukowskis Marketista. Tämänkään osalta ostos ei kyllä mennyt aivan nappiin, sillä tuoli on huonommassa kunnossa, kun mitä kuvista saatoin olettaa. Myyntiin tulee kuitenkin harvoin juuri näitä käsittelemättömiä yksittäiskappaleita, joten päätin ottaa tietoisen riskin. Ja kaunis se on vaurioista huolimatta! Ehdottomasti yksi lempituoleistani.

Mitkä ovat teidän suosikkituolit? Itse haaveilen vielä joskus hankkivani Normann Copenhangenin Knotin ja Cherner Chair Companyn nimikkotuolin Chernerin. One day!

Kuinka monta tuolia tunnistat? Kuvat valmistajien sivuilta.

Row 1
Skaargarden: Reso chair 
Kartell: Masters 
Muuto: Cover 
Ton: Chair Merano 
Fritz Hansen: Ant (with four legs)

Row 2
&Tradition: In Between chair Muuto: Visu (sled base) 
Fritz Hansen: Grand Prix 
Normann Copenhangen: Knot 
Magis: Chair One

Row 3
Vitra: Eames Plastic Side Chair DSW 
Ton: Chair 14 
The Cherner Chair Company: Cherner 
Vitra: Panton 
Kristalia: Elephant chair

Row 4
Casamania: Her 
Knoll: Bertoia Diamond chair 
Asko: Fanett
Casamania: Vad (wood) 
Carl Hansen & Son: Wishbone Chair

Ihanaa viikonloppua!

10 ways to decorate with posters

Alkavalle viikolle on luvassa kolmen kirjoituksen sarja julisteiden käytöstä osana sisustusta. Juttusarjan avauksessa käsittelen erilaisia ripustus- ja sommitteluvinkkejä; aina ei tarvitse ottaa esiin naulaa ja vasaraa hakiessa paikkaa uudelle julistehankinnalle. Ylihuomenna kurkistamme tällä hetkellä kodissamme esillä oleviin julisteisiin ja kerron, miksi olen vasta hiljattain oppinut sisustamaan julisteilla. Ja viimeisessä postauksessa paljastan tarinat julisteidemme takana.

Julisteiden rohkea käyttö on noussut vahvaksi sisustustrendiksi muutaman viime vuoden aikana (ainakin sisustusbloggareiden keskuudessa). Julisteet ovatkin helppo ja kukkaroystävällinen tapa piristää kodin sisustusta. Laadukkaisiin lasilla varustettuihin kehyksiin kannattaa toki hieman panostaa, mutta sen jälkeen ilmeen päivittäminen käykin kätevästi. Ja aina ei tarvita edes kehyksiä - trendikkään lopputuloksen saa kiinnittämällä julisteen, postikortin tai vaikkapa lehdestä repäistyn sivun suoraan seinälle teipillä. Ja kaltaiselleni vaihtelua kaipaavalle (lue: en-osaa-päättää-taulujen-paikkaa) sisustajalle myös seiniin nojaavat taulut ovat täydellinen vaihtoehto.

Alla kymmenen ratkaisua julisteiden, taulujen, valokuvien ym. asetteluun. Vain mielikuvitus on rajana!

1. Tiiviisti aseteltu kollaasi / Collage

Mikäli haluat kollaasista rauhallisen, valitse jokin punainen lanka, jolla sidot taulukokoelmasi yhteen. Voit esimerkiksi rajata printtien ja kehysten värisävyt muutamaan.

2. Rennosti lattialla / On the floor

Kuva on lainattu Musta ovi -blogia kirjoittavan Majan tyylikkäästä blogista. Upeita tunnelmaltaan harmonisia kuvia, käykäähän kurkkaamassa.

3. Yllätyksellisesti / Unexpectedly

4. Teipillä tai nastalla / With tape or pin

Mikäli kiinnität julisteen suoraan seinään, varmista, ettei teipistä jää maalipintaan jälkeä. Itse suosin kevyttä ns. masking tapea, joka irtoaa jälkiä jättämättä.

5. Rykelmässä / Stacked

6. Järjestelmällisesti / Organized

7. Listan päällä / On the wall rail

8. Riippuen / Hanging

9. Tason päällä / On the desk

10. Rullalla / Rolled-up

Mikä näistä on teidän suosikki? Ja keksittekö vielä muita tapoja?

Decorating with posters and art has become a strong trend. No wonder; posters are an effortless and affordable way to refresh one’s interior. And as we can see from the pictures above, one does not always need a hammer and nails when looking for a spot for a new purchase. For a person like me who loves variation (read: cannot decide), leaning pictures against the wall is a perfect alternative. In the next post I’ll present the posters currently displayed in our kitchen, so stay tuned!

All pictures borrowed from Pinterest; original sources below (when found) 
1 / 2.1 / 2.2 / 3.1 / 3.2 / 4.1 / 4.2 & 4.3 / 5.1 and 5.3 / 5.2 / 6.1 / 6.2 and 7.1 / 
7.2 / 8.1 / 8.2 / 8.3 / 9.1 / 9.2 / 10.1