renovation

Tulevan asuntomme maalit

20180224Coterie_Paints--2.jpg

Aivan huikean upea sää tuolla ulkona! Piipahdimme juuri Nokkalan Majakalla kalakeittolounaalla (vink vink kaikki pääkaupunkiseutulaiset). Oli ihana istua panoraamaikkunoiden edessä ja ihastella Espoon talvista merimaisemaa ja lasten riemua jäällä.

Pikkumiehen nukkuessa tyytyväisenä päiväuniaan ajattelin kirjoitella teille tänään asuntoon tulevista maaleista. Kuulostaa ehkä hieman triviaalilta aiheelta, mutta uskokaa pois, olen selvitellyt näitä tunnin jos toisenkin. Tikkurilan maalilinja on ollut onneksi suureksi avuksi – kiitokset vielä tätäkin kautta. Ja sitten on tietysti vielä sävyjen (tai tässä tapauksessa peräti yhden sävyn, heh) valinta. Se vasta vaikeaa (ja samalla kivaa) on ollutkin!

20180224Coterie_Paints-.jpg

 

Seinämaalit

Pohjamaaliksi meille tulee kaikkialle Varma pohjamaali ja päälimaaliksi Luja 7 himmeä. Tikkurilan kuusiasteisella luokittelulla Luja 7 himmeä kuuluu toiseksi mattaisimpaan luokkaan. Edellisessä asunnossa kaikki seinämme oli maalattu Tikkurilan täysin mattapintaisella Harmonylla. Pinta oli kaunis, mutta äärettömän herkkä. Jos seinään roiskui jotain, sitä ei voinut yhtään pestä tai hangata. Ja jos vaikka kauppakassi kolhaisi hieman seinää, siitä jäi heti jälki. Samoin, jos seinään nojasi vähänkään rasvaisella kädellä. Joten nyt taaperon kanssa en halua toistaa samaa virhettä. Mietin pitkään olisiko pitänyt ottaa vielä asteen kiiltävämpi maali (ainakin W:n huoneeseen ja keittiöön), mutta Tikkurilalta vakuuttelivat, että myös Luja 7 himmeä kestää niin kosteutta, mekaanista rasitusta kuin pesuakin, joten sillä mennään.

Remonttiblogin kuvista olette jo nähneetkin, että meidän masterbedroomiin tulee yhdelle seinälle ns. upotetut kaapit, joiden ovien on tarkoitus sulautua täysin kaapistoa ympäröivään seinään. Joten sen huoneen seinät maalaamme Helmi 10% kalustemaalilla, joka vastaa Kitzenin maalin kiiltoastetta. Tavoitteena on saada mahdollisimman sileä jälki (sillä kaapinovet ruiskutetaan tehtaalla), joten seinien maalaus suoritetaan todennäköisesti mikrokuitutelalla.

Entäs sitten seinien sävymaailma? Eteiseen, keittiöön ja olohuoneeseen tulee kaikkialle seiniin sävyttämätön valkoinen eli kaikkein valkoisin sävy. Masterbedroomiin tulee Tikkurilan Deco grey -kartan sävy 1943 eli aivan vaalea harmaa, jossa on aavistus lämpöä mukana. Maalista käytetäänkin pinnalla ollutta termiä greige, joskin ainakin omaan silmään se näytti seinälläkin selvästi harmaalta.

Minulla on ollut alusta saakka visiona hyvin haalea harmaa. Välillä meinasin jo horjua, kun yksi arvostamani sisustussuunnittelijakin suositteli tummempaa harmaan sävyä, mutta nyt olen tyytyväinen, että uskallan luottaa omaan vaistooni.

Pyysin sisustussuunnittelijan käymään juurikin tämän harmaan sävyn takia, sillä koin sen valitsemisen todella vaikeaksi. Päätös on iso ja vaikeasti muutettavissa, sillä meidän kaikki Kitzenin kiintokalusteet tulevat sillä sävyllä. Valahtelisin, jos sanoisin että olen sävyn suhteen täysin varma ja tyyni. Mutta olen testannut monia eri sävyjä, ja mielestäni tämä oli paras. Ja katsokaa noita Maijun kuvia alla (hänen upea blogi löytyy täältä; kuvat Tikkurilan sivuilta)! Kyseiset kaapit on siis maalattu tuolla samalla sävyllä ja näyttävät mielettömän hyviltä!

Tikkurila_blog_Maiju_Saw_cabinet_grey.jpg
MaijuSaw_1943.jpg

Pikkumiehen huoneen sävy on vielä auki. Päätän sen lopullisesti vasta, kun olen nähnyt millainen meidän makuuhuoneesta tulee. Mutta mahdollisesti sinnekin siis samaa vaaleanharmaata tai hieman tummempaa harmaata. Tai valkoista.

Lisäys 4.5.2018 W:n huoneeseen tulee samaa harmaata sävyä 1943 sävyttämättömällä valkoisella laimennettuna. Sekoitussuhde tulee olemaan 1:1. Tavoitteena on siis sama sävy kuin master bedroomissa, mutta selvästi vielä vaaleampana. Yllätyin miten tummalta tuo 1943 näytti suurena pintana – ainakin meidän vitivalkoisia kattoja vasten. Tosin master bedroomin ikkunat on vielä peitetty muovilla, joten valoa tulee sisään niukemman puoleisesti. Joten uskon, että päivänvalossa lopputulos on hyvä!

Kattomaalit

Myös kattoon tulee pohjaksi Varma pohjamaali. Sen kaveriksi tulee valkoistakin valkoisempana hohtava Lumi ja jälleen sen kaikkein valkoisin sävyttämätön sävy. Kyseessä on erittäin vaativa (ja pahuksen arvokas) ammattilaiskäyttöön tarkoitettu maali – edellisessä kodissamme olohuone-keittiön katto maalattiin kolmesti, sillä siitä ei meinannut tulla millään tasaista. Mutta lopputulos oli upea. Maali heijastaa valoa voimakkaasti ja taikoo tilaan todella valoisan vaikutelman. (Mainittakoon, että seiniin en Lumea käyttäisi, sillä se on vieläkin herkempää kuin täysin mattainen Harmony, mutta katossa se on mitä parhain.)

Olen pyytänyt, että Lumi ruiskutettaisiin kattoon harsomaisen ohuina kerroksina. Etenkin kipsilistoissa kerrosten on oltava ohuita, jottei maali lähde valumaan.

Vaikka sekä seiniin että kattoon tulee sävyttämätön valkoinen sävy, niin maaleissa on todella suuri sävyero. Vasta Lumen rinnalla näkee, miten lämpimänvalkoiselta muut maalit näyttävät. Mutta katon kohdalla tämä onkin vain hyvä, sillä katon tulisi olla aina se valkoisin ja raikkain elementti.

20180224Coterie_Paints-08683.jpg

 

Smyygit ja pokat

Pohjamaaliksi ikkunoihin tulee Jehu ja päälimaaliksi puolihimmeä maalarin valkolakka. Ja jälleen kaikkein valkoisin sävyttämätön sävy. Perinteisesti smyygeissä on käytetty kiiltävää maalia, mutta en nyt uskalla sitä kuitenkaan ottaa meille, sillä en ole päässyt näkemään livenä miltä se näyttäisi. (Ja vaikka tekisimme nyt koemaalauksen, se ei kertoisi mitään, sillä kiilto kuulemma kehittyy maaliin vähitellen.)

Lisäys 4.5.2018 Onneksi emme ehtineet laittaa smyygeihin maalarin valkolakkaa. Kuulin juuri ennen h-hetkeä Tikkurilan maalilinjalta, että kaikki alkydimaalit kellastuvat ajan myötä. Olen todella allerginen keltaiseen taittuvalla valkoiselle, joten vaihtoonhan sen meni. Tilalle valittiin lopulta Helmen puolihimmeä kalustemaali.

Ensiksi mainasimme laittaa ikkunalaudan päälle vielä puolihimmeää Ässä parkettilakkaa, kunnes kuulin, että sekin tuo mukakaan keltaista pigmenttiä. Peukku jälleen alaspäin. Kiva kalustelakka ei kuulemma ole niin keltainen, mutta päätettiin nyt mennä toistaiseksi ilman lakkausta ja palata siihen sitten, jos tuntuu ettei maalipinta riitä kestämään kulutusta.

Hehkutin aiemmin Tikkurilan maalilinjaa ja olen edelleen super tyytyväinen neuvoihin, joita olemme saaneet. Mutta kovin proaktiivisesti he eivät kyllä näitä kellastumisasioita ole tuoneet esiin. Eli itse pitäisi älytä aina kysyä…

Patterit

Pattereihin laitamme varmuuden vuoksi Rosted ruosteenestopohjamaalin. Ja päälimaaliksi Helmi 10% kalustemaalin. Se on sopivan himmeä eikä kellastu. Ja yllätys yllätys, taas valkoisin sävyttämätön sävy. Tikkurilalla on valikoimissaan myös varsinaisia patterimaaleja, mutta niissä valmiiksi hieman sävyä mukana. Haluan, etteivät patterit pomppaa esiin tummempina, joten kalustemaali on meille paras vaihtoehto.

Master bedroomissa myös patteri tulee samalla harmaan sävyllä kuin seinät (eli 1943). Vähän vaikea vielä visioida miltä kaikki sitten lopulta näyttää… Pitkää peukkuja!

 

Aika karu tämä lähtötilanne

Aika karu tämä lähtötilanne

Tässä tärkeimmät. Lisäksi on vielä jalka- ja ovilistojen maalaus, ulko-ovien maalaus (sisäpuolelta), kylpyhuoneen katon maalaus, jne. Eli yllättävän paljon yksityiskohtia ja erityyppisiä maaleja saa yhteen kerrostaloasuntoonkin käytettyä :)

Sanokaahan jos jokin yllä kuulostaa teistä oudolta! Nyt on vielä aikaa muuttaa suunnitelmia. Toivoisin, että pääsisimme maalauspuuhiin parin viikon kuluttua.

Aurinkoista viikonloppua!

Uusimmat remonttikuulumiset nyt päivitetty

20180223Coterie-09717.jpg

Remonttiblogi jälleen päivitetty! Suora linkki postaukseen tässä. Lattia on viimein edennyt levytysvaiheeseen, jipii! Tuntuu hyvältä nähdä konkreettisia edistysaskeleita. :)

Nauttikaahan tekin ihanasta aurinkoisesta viikonlopusta! Me otamme vieläkin iisisti pitkän sairastelun jälkeen. On-off kuumeilu on toivottavasti nyt takana, mutta yskä on sekä allekirjoittaneella että Patrikilla pahuksen tiukassa. Pikkumies sairasti kuluneella viikolla ilmeisesti myös vauvarokon; ainakin oireet täsmäsivät. (Näitä pikkuihmisten rokkoja tuntuu olevan miljoona.) Onneksi meni varsin lievillä oireilla ja thank god mummi oli meille suurena apuna. <3

Näin teetät onnistuneen remontin

20180217Coterie-07420.jpg

Tänään ajattelin kirjoittaa mitä ovat avaimet onnistuneeseen remonttiin – silläkin uhalla, ettei oma projektimme ole vielä maalissa enkä ole vielä varma, miten onnistunut siitä tulee heh. Onnistunut tarkoittaa ainakin minulle paitsi esteettistä myös toimivaa lopputulosta suunnitellussa aikataulussa ja ennen kaikkea budjetissa. Visuaalisesta puolesta en ole huolissani enkä funktionaalisuudestakaan, mutta tulevat viikot näyttävät, miten paljon menemme yli budjetin.

Tämä on nyt kolmas asunto, jonka teen/teemme kokonaan uusiksi. Ja paino sanalla kokonaan – kaikki asunnon pinnat on kaluttu alkuun niin puhtaiksi kun mahdollista. Eli seiniä on kaatunut, katosta ja seinistä on poistettu lukuisia tapettikerroksia ja kasa huteraa laastia, kaikki vanhat kiintokalusteet on poistettu, kaikki sähköt uusittu, lattia uusittu, jne. jne..  (Tosin edellisessä emme päässeet uusimaan kylpyhuonetta kuin kalusteiden osalta, sillä taloyhtiön putkiremontti oli juuri päättynyt kauppoja tehdessämme.) Ja kirjoitan kokemuksista nimenomaan tilaajan eli remontin teettäjän näkökulmasta. Olisi ihana päästä käärimään hihat ja oppia lisää itse tekemällä, mutta massiivisen remontin ja vaativan työn yhdistäminen – etenkin nyt taaperon kanssa – on täysin mahdoton yhtälö.

20180217Coterie-.jpg

No mutta aloitetaan.

Hanki muistikirja. Ihan ensimmäiseksi kannattaa hankkia hyvä kovakantinen note book, joka kulkee mukanasi kaikissa remonttiin liittyvissä tapaamisissa, työmaalla jne. Se on kullanarvoinen siinä vaiheessa, kun yrität miettiä mitä sovittekaan esim. aikatauluista työmaapalaverissa muutama viikko sitten.

Laadi realistinen budjetti. Mikäli remontti on vähänkään suurempi, Excel on paras ystäväsi. Budjetti oli ensimmäinen asia jonka tein – itse asiassa jo ennen asunnon ostoa. Remonttibudjetti on huonokuntoista asuntoa hankkiessa niin valtava, että se oli luonnollisesti huomioitava jo koko rahoituskuvioita miettiessä.

20180217Coterie-07418.jpg

Meillä oli hyvin vastaava remonttikokemus neljän vuoden takaa, joten budjetin tekeminen oli varsin varmalla pohjalla, sillä olin kirjannut sen kaikki toteutuneet kulut varsin tarkasti. Silti olemme nyt noin 15% yli tavoitebudjetin (eikä tämä sisällä vielä edes viivästyksestä tulevia lisävuokria). Ylitys koostuu pitkälti kylpyhuoneremontista, josta meillä oli vähemmän kokemusta. Arvokkaita LVI-tunteja on palanut ennakoitua enemmän ja design-hanat ym. ovat penteleen arvokkaita.  

Ensikertalaisen kannattaa googlailla, lukea blogeja, kysellä työmiehiltä ja rakennustarvikeliikkeiltä sekä etenkin tuttavilta, joilla on vastaavaa kokemusta. Ns. piilokustannuksia syntyy esim. jätelavasta, kaatopaikan jätemaksuista, erilaisista luvista ja tarkastuksista. Voisin mahdollisesti tehdä tästä joskus oman postauksensa, jos olette kiinnostuneita.

20180217Coterie-07422.jpg

Suunnittele. Hyvä suunnittelu on onnistuneen remontin ehkä tärkein tekijä. Eli varaa alkuun tarpeeksi aikaa sille, että ehdit huolella miettiä kaiken mahdollisimman tarkasti ennen kuin edes pyydät tarjouksia. Minimissään kuukausi, olisi oma ohjenuorani. Suunnitelmien vaihtaminen kesken remontin tuo aina lisäkustannuksia ja viivästymisiä.

Kokemukseni mukaan ihmiset eivät yleensä ymmärrä, miten tarkkaan remonttisuunnitelmat tulisi tehdä. Ajatellaan esimerkiksi, että kalusteiden ja kaakeleiden valitseminen kylpyhuoneeseen riittää. Ja toki silläkin pärjää, jos ei ole niin tarkka lopputuloksesta. Mutta jos haluaa, että kaikki toimii täydellisesti, jokainen yksityiskohta on mietittävä itse. Esim. kylpyhuoneessa laattojen ladontasuunnitelma tai mistä kohdasta pesualtaan ja pesukoneen putket tuodaan, mille korkeudelle valokatkaisin tulee, kuinka kauas ovenpielestä jne. jne. Yksityiskohtia on miljoona!

Huolellinen remonttisuunnitelma on myös hyvän tarjouspyynnön perusta. Mitä enemmän saat paketoitua laajaan urakkaan, sitä kustannustehokkaampaan remonttiin todennäköisesti päädyt. Eli kirjaa tarjouspyyntöön pienimmätkin yksityiskohdat esimerkiksi ikkunoiden tiivistämisestä alkaen.

20180217Coterie-07430.jpg
20180217Coterie-07421.jpg

Ei oikoteitä. Jos haluat laadukasta jälkeä, työt pitää tehdä perusteellisesti. Juuri yhdellä ystävällä syntyi valitettava tilanne, jossa vanhoja lohjenneita smyygejä oli yritetty paikata tasoitteella, ja jo pari kuukautta remontin jälkeen ne lohkesivat uudelleen. Eli kaikki vanha aines katosta, seinistä, ikkunoista, smyygeistä jne. pois – ainakin, mikäli pinnoissa on entuudestaan halkeamia. Keljuttaa, kun en älynnyt proaktiivisesti korostaa tätä heille etukäteen. :( Mutta toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä tässä. Jos pohjat ovat hyvät, niin tietysti niitä tulee hyödyntää.

Palkkaa ammattilaiset ja valitse ne huolella. Remonttisi onnistuminen on (hyvän suunnittelun lisäksi) eniten kiinni siitä, miten hyvin onnistut työmiesten valinnassa. Hyvien työmiesten kanssa kommunikaatio toimii, kädenjälki on huolellista eikä aikaa (ja rahaa) mene korjailuun ja työt edistyvät sovitussa aikataulussa. Joten tiedustele tuttavilta suosituksia. Halvin hinta ei todellakaan tarkoita aina edullisinta kokonaiskustannusta.

20180217Coterie-08672.jpg

Tee hyvät sopimukset. Lähes kaikki remonttimiehet yrittävät ehdottaa ensin tuntipohjaista hinnoittelua. Siihen ei kannata lähteä, kun hyvin spesifeissä töissä. Meidän kokemuksen mukaan sähkö- ja putkiemiestä ei saa kuin tuntitaksalla, mutta ns. perusremonttiin kuuluvat työt kannattaa neuvotella kokonaisuuksina. Ainakin meillä tämä on ollut ainoa toimiva vaihtoehto, kun ei itse ehditä työmaalla olla. Urakkatyö kannattaa pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin, joista maksetaan valmistumisen mukaan. Itse olen ollut tässä liian höveli, ja nyt projektin loppuvaiheessa se aiheuttaa turhaa lisästressiä, kun kassa on kohta käytetty eikä valmista vielä ole. Tärkeä oppi itsellenikin mahdolliseen seuraavaan projektiin.

Jatkossa tulen määrittämään sopimuksessa myös ns. vähimmäistuntimäärän, joka työmaalla tulee olla ja kuinka monta henkeä remonttia edistää. Meidän edellisessä projektissa miehet tekivät kymmentuntista päivää; nykyisessä kymmenestä neljään. Joten ero projektin kestossa on myös melkoinen. Maksamme suhteellisen arvokasta vuokraa tällä hetkellä, joten useamman kuukauden ylimääräisestä odottelusta tulee viisinumeroinen hintalappu.

Alalla käytetään yleisesti sakkomaksuja viivästyksistä. En ole itse kuitenkaan kokenut niitä reiluiksi pienten tekijöiden kanssa toimiessa, sillä remontin keston arvioiminen on yleensä vaikeaa. Mutta harkitkaa toki näitäkin.

20180217Coterie-08663.jpg

Vieraile työmaalla. Mitä useammin työmaalla käyt, sen parempi. Edellisen projektin etenemistä seurasimme lähes päivittäin. Nyt olen pystynyt käymään asunnolla (työkiireiden takia) vain pari kertaa viikossa; joskus vain kerrankin. Lisäksi pidämme yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse.

Työmaavisiiteillä tsekkaan aika mitä viikon aikana on tehty, vastaako kaikki alkuperäisiä suunnitelmia, suunnittelen tulevaa ja jätän ohjeita. Otan myös valokuvia kaikesta, mikä on jäämässä piiloon. (Esim. kattorakenteista, sähköjohtojen vedoista jne.)

Hyödynnä vertaistuki. Tämä projekti on ensimmäinen, jossa olen kääntynyt Facebookin remonttiryhmän, Raksakimppa Uusimaa, puoleen. Olen laittanut sinne kysymyksen jos toisenkin ja saanut aina lukuisia asiantuntevia vastauksia. Toki vastuu vastausten paikkansapitävyydestä jää aina lukijalle eli sokeasti niihin ei kannata luottaa. Mutta vastauksissa on monesti tuotu huomioon seikkoja, joiden ansiosta olen pystynyt käymään strukturoidumman keskustelun työmiesten kanssa eri vaihtoehdoista. Kiitokset vielä tätäkin kautta kaikille ystävällisille kommentoijille! 

20180217Coterie-08767.jpg
20180217Coterie-08780.jpg

Jäikö jokin asia mietityttämään? Jätä rohkeasti alle viestiä! Ja siellä ruudun toisella puolella on monia remontoijia myös, joten olisi ihana kuulla, mitä te lisäisitte listaan!

Rentouttavaa sunnuntaita!