renovation

Mitä kannattaa huomioida remonttikohdetta ostaessa?

Suunnitteletko asunnon hankkimista? Harkitsetko vain muuttovalmiita koteja vai uskaltaisitko suunnata katseen myös remonttia kaipaavien kohteiden suuntaan..? Ohessa vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida ns. pommia ostaessa.

Ensimmäisen kerran tartuin haasteeseen heti Kauppiksesta valmistuttuani, kun noin 50-neliöinen yksiöni Etu-Töölöstä kävi läpi ”extreme makeoverin”. Toiseen remonttiurakkaan lähdin melkein kymmenen vuotta myöhemmin yhdessä Patrikin kanssa nykyisen eli ensimmäisen yhteisen kotimme hankittuamme. (Ja tunnustan olevani niin nirso asunnonostaja, että eiköhän tiedossa ole vielä monta remonttiprojektia tulevaisuudessakin. ;))

Kuvituksena tunnetun tanskalaisen Norm Architectsin suunnittelema kohde ”Vedbaek house IV”. Upea yhdistelmä perinteisiä panelointeja, koristeellisuutta, moderneja kalusteita ja betonilattiaa. <3

Pohja

Pommia ostaessa kaikki lähtee luonnollisesti pohjasta - asunnossa kun ei ole sanansa mukaisesti säästeltävää. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset pohjaa analysoidessa: Mitkä seinistä ovat kantavia? Entä missä asunnon vesipisteet ovat? Miten ikkunat sijaitsevat suhteessa muuhun tilaan? (Ikkunoiden paikka määrittelee pitkälti myös seinien mahdollisen sijainnin.) Kaikki on tietysti mahdollista - myös kantavien seinien kaataminen tai vesipisteen siirtäminen asunnon päädystä toiseen - mutta riskit, remontin laajuus ja kustannukset nousevat nopeasti.

Älä siis luota seinienkoputteluun tai välittäjän arvioihin seinien kantavuudesta, vaan juttele asunnon isännöitsijän ja mielellään myös hallituksen puheenjohtajan kanssa. Joku naapureistasi on todennäköisesti tehnyt vastaavaa selvitystyötä jo toisessa vastaavassa asunnossa. Hanki myös asunnon tarkat piirustukset. Seinien paksuudestakin voi yleensä päätellä paljon.

Riskejä karttava antaa purkukohteesta ehdollisen ostotarjouksen, jonka läpimeno edellyttää taloyhtiön hallituksen lupaa purkutöihin. Luvan saaminen kuitenkin edellyttää yleensä jo hyvin valmiita jatkosuunnitelmia sekä asiantuntijoiden lausuntoa, joten käytännössä joudut todennäköisesti tekemään ostopäätöksen ennen lupaprosessin aloittamista.

Huomattavasti helpoimmalla luonnollisesti pääset, jos asunnon seinien paikkoja ei tarvitse muuttaa. Pienen, kevyenkin seinän kaataminen voi aiheuttaa ketjureaktion: Tilojen lattiat voivat olla eri korkeudella. Samoin katot. Joten ennen kuin huomaatkaan, seinänkaato-operaatio on muuttunut asunnon kaikkien pintojen tasoittamis- ja uusmisprojektiksi.

Ensimmäisessä asunnossani pohjaratkaisua ei muutettu mitenkään. Nykyisen asunnon kohdalla teimmekin sitten suuria muutoksia. Yksi pitkä seinä poistettiin kokonaan, vaatehuone purettiin ja yhdelle seinustalle puhkottiin oviaukko pariovia varten. Joten kohteiden kompleksisuus oli aivan eri luokkaa, mikä näkyi sekä remonttiin kuluneessa ajassa että kustannuksissa.

Lattia

Ensimmäisenä herää luonnollisesti kysymys mitä (pinta)materiaalia lattiat ovat: Löytyykö asunnosta kaunis puulattia tai parketti? Missä kunnossa se on? Miellyttääkö se silmää tyylillisesti? Tai voisiko päälikerroksen alta löytyä vanha lautalattia..?

Yritä tehdä johtopäätöksiä kuitenkin pintaa syvemmältä. Onko lattia painunut lommolle jostain kohdasta? Viettääkö se johonkin suuntaan? Tuntuuko se ”antavan periksi” jossain kohden, jos siinä hyppii? Jos, silloin edessä on selvästi enemmän remonttihommia, kun rakenteita täytyy uusia ja pintoja oikoa.

Ensimmäisessä asunnossani oli keltaiset ei-niin-esteettiset mäntylattiat, jotka yksinkertaisesti hiottiin, petsattiin tummaksi ja lakattiin mattalakalla. Tosi simppeliä siis. Nykyisessä asunnossamme lattiat eivät olleet alkujaan tasaiset ja eri huoneiden välillä oli korkeuseroja. Joten jouduimme panostamaan myös pohjatöihin ihan erilailla, sillä emme halunneet tilojen välille kynnyksiä.

Seinät

Seinäpinnat menevät pommikohteissa joka tapauksessa uusiksi, joten oman kokemukseni mukaan sillä ei ole hirveästi väliä, löytyykö niistä vaikkapa naulanreikiä tms. Mahdolliset halkeamat kannattaa tietysti kartoittaa. Ja voit silmäillä, näyttävätkö seinät suorilta. (Mitä suoremmat seinät ovat, sitä helpompaa on kaiken muun asentaminen: keittiökaapiston, kiintokalusteiden, lattialistojen, jne..)

Mikäli huoneet on tapetoitu, on vaikea varmuudella sanoa ennen purkutöiden aloittamista a) miten helposti tapetit irtoavat ja b) mitä niiden alta paljastuu…

Ensimmäisessä asunnossani poistettavia tapettikerroksia oli kymmenkunta, ja viimeinen kerros istui niin tiukassa, että vei mukanaan isoja alueita myös pintalaastista… Myös nykyisessä asunnossa kaikki irtoava pintamateriaali poistettiin, seinät verkotettiin ja tasoitettiin – eli tehtiin taas pidemmän kaavan mukaan.

Sähköt

Milloin asunnon sähkötyöt on tehty? Onko asunnossa riittävästi valo- ja sähköpisteitä? Sähkömiesten tuntiveloitus on remonttimiehiä selvästi korkeampi, joten lasku nousee helposti suureksi.

Ensimmäisessä remonttikohteessa sähkömies ei käynyt lainkaan; nykyisessä taas sähköt vedettiin kokonaan uusiksi.

All images from Norm Architects

Ennen aloittamista

Ennen remonttiurakkaan lähtemistä kannattaa miettiä, onko remontoiminen itselleen mieluisin optio, vai olisiko ”valmis” asunto kuitenkin tässä elämäntilanteessa se paras vaihtoehto. Kahden remonttikohteen kokemuksella voin jo todeta, että yksinomaan remontin suunnittelu, valvonta ja koordinointi vievät to-del-la paljon aikaa. Mietittäviä ja päätöksiä vaativia detaljeja on miljoona, ja remonttimiesten ohjaaminen (lue: valvonta) tuntuu olevan oma taiteenlajinsa. Aika pian totesimme, että PowerPoint-esityksemme ja bullet point -listamme eivät tavoittaneet kuulijakuntaansa ihan toivotulla tavalla. ;) (Lue: niitä ei edes vilkaistu.) Ainoa toimiva keino on itse käydä remonttityömaalla mahdollisimman usein; mieluiten joka päivä. Ja toistaa, toistaa ja toistaa ohjeita.

Mikäli siis työkiireet puskevat muutenkin päälle tai olet helposti stressaantuvaa sorttia, en remonttikohdetta suosittele. Mikäli taas nautit suunnitelmien teosta, olet järjestelmällinen organisoija ja sinulla riittää aikaa ohjeistamiseen, suosittelen lämpimästi!

Riumuisaa alkavaa viikonloppua!

P.S. Varmasti moni tärkeä asia jäi listalta vielä puuttumaan, joten olisi mahtavaa, jos juttu täydentyisi teidän kommenteilla ja vinkeillä! Joten jättäkääpä rohkeasti omia kokemuksianne, jos aihepiiri on yhtään tuttu.

Sorry, no English summary today (tips only in Finnish on what to consider when buying an apartment that needs a total makeover). But hope you like the images! They are all from Danish Norm Architects from their site ”Vedbaek house IV”.

Nivito kitchen tap

Keittiön musta Niviton hana vilahtikin jo edellisissä kuvissa, mutta kaunokainen ansaitsee ihan oman postauksensa. Kuten jo kirjoitin, tavoitteena oli löytää tumma hana, joka naamioituisi graffitinharmaaseen taustaseinään. Tyylin tuli olla yksinkertainen. Ja plussaa sai siitä, että hanassa olisi integroitu pesukoneliitin > vähemmän nuppeja ja nappeja keittiötasolla. (Hanaan liitetty pesukoneventtiili on ilmeisesti lähinnä pohjoismainen käytäntö; esimerkiksi keskieurooppalaisilta merkeiltä sitä ei tuntunut löytyvän.)

Nivitoon törmäsin lopulta googlailun tuloksena. Toisena vaihtoehto harkitsimme näitä Volan hanoja (jälleenmyyjänä Suomessa Inno), joista löytyy paljon värivaihtoehtoja. Btw, mattamusta on osoittautunut myös käytännölliseksi vaihtoehdoksi: siinä ei näy sormenjäljet eikä muutkaan tahrat.

Pictures from Nivito's home page and Instagram account

You probably saw the pictures of our black Nivito kitchen tap in the previous blog post already, but this beauty deserves its own post! We wanted to find a dark colored tap which would blend in with the grey background. Style was about to be simple.

Btw, matt black has proved to be very functional choice; you cannot see e.g. finger prints on it.

Leppoisaa sunnuntaita! / Have a lazy Sunday!