lighting

Lights on!

Voi tuota valon määrää ulkona! Lähdettiin eilen illalla seitsemän tienoilla kävelylle rantaan ja tuli niin kesäinen fiilis, kun aurinko paistoi ja lämpötila oli vielä kaksinumeroisissa lukemissa. Ja samaa mahtavaa säätä luvassa viikoksi eteenpäin, ihanaa!

Ainakin itselläni valo vaikuttaa selvästi sekä mielialaan että energisyyteen. Vahvimmin huomasin sen asuessani vuoden Kaliforniassa, jolloin heräsin kerran pari viikossa kiiruhtaakseni aamukuudelta(!) alkavalle spinning-tunnille – ei olisi ikinä mahdollista Suomen pimeässä talvessa.

Päivän sisustusteemaan. Kuten ehkä olette huomanneet, olen heikkona kauniisiin valaisimiin. Siinä missä muotibloggarille olkapäällä keikkuva uusi Chloé tai Céline on se piste iin päälle, taitaa meidän sisustusihmisten polvet mennä heikoiksi vaikkapa Flosin sivuja selatessa. :)

Ohessa muutamia kaunottaria, joita olen kaikkia joskus harkinnut kotiimme. Löydättekö joukosta kenties oman suosikkinne?

  1. Ligne Roset: Bloom
  2. Mooi: Cluster - Tässä on jotain kovin kiehtovaa! Valmiita kokoonpanoja on monenlaisia ja itse lamput valitsemalla vain mielikuvitus on rajana! Patrikin mielestä tämä on liian outo, joten suostuttelu jatkukoon. :)
  3. Susan Elon suunnittelema Fly on yksinkertaisuudessaan nerokas! Se on myös hinnaltaan varsin huokea, reilut kaksisataa euroa.
  4. Roset italia: Paper lamp
  5. Luceplan: Tango – Tämän meille melkein jo kotiutinkin viime kesänä. Tilasin sen yhden valaisinliikkeen kautta, mutta Luceplan veti uutukaisen viime hetkellä pois tuotannosta teknisten ongelmien takia.
  6. Artemide: Mendori on Iittalalle uuden malliston suunnitelleen ajankohtaisen Issey Miyaken taidonnäyte.
  7. Ay Illuminate: Z5 on blogeissa usein näkyvä makuuhuoneen valaisin. Itse näkisin tämän valaisimen saaristossa.
  8. Mooi: Random Light oli vahvasti esillä muutama vuosi sitten eikä aivan ansaitsisi paikkaansa suosikkien listalla... mutta menköön. :)
  9. Flos: Parentesi.
  10. Petite Friture: Vertigo tuo vahvasti kesätunnelmia mieleen.
  11. Flos: AIM on Bouroullecin veljesten designia; myös yksi vahvoista suosikeistani.
  12. Foscarini: Jamaica on valaisin, jota en ole koskaan nähdnyt luonnossa, mutta johon olen aivan ihastunut ja jota piiiiitkään harkitsin nykyiseen keittiöömme. Lopulta oli pakko tunnustaa, että se olisi kilpaillut liikaa olohuoneen päävalaisimen (Foscarinin Big Bangin) kanssa, ja ollut mitoiltaankin liian muhkea – pituutta varjostimella on nimittäin peräti 1,8 metriä. But one day!
  13. Iittala: Leimu istuisi ikkunalaudallemme.

Ihanaa aurinkoista viikonloppua!

P.S. Lue vinkkini valaisimen (ja lampun) valitsemisesta täältä. Ja tässä helmikuun kirjoituksessa haikailen Flos IC:n perään – nämä kaunottaret ovat yhä toivelistan kärkipäässä!

Wanted - Flos IC Lights

Ihania juttuja Katriinan wishlistilla! Pitsibody on kerrassaan hurmaava (vaikka en kyllä yhtään tiedä miten sitä käyttäisin, heh). Ja laukun ja pantterikuvioiset tossut toivottaisin tervetulleiksi myös any time!

Se hyvä puoli raskaudessa on ollut, ettei ole tullut ostettua mitään vaatteita. En ole edes astunut vaatekauppoihin sitten kesän jälkeen. Tai noh, poikkeus vahvistaa säännön: jättikokoinen talvitakki oli pakko hankkia tammikuun aleista, kun edellinen ei mennyt enää vatsan kohdalta kiinni. Malli on Cos:n ns. oversize-toppatakki ja näytän siinä erehdyttävästi barbamamalta… :) Onneksi pahinta angstia helpottaa, kun Patrik muistaa kehua joka kerta, miten suloiselta siinä näytän. Miehen yksi tärkeimmistä tehtävistä raskauden aikana onkin joka päivä kertoa, miten kauniilta äiti ja pyöristyvä vatsa näyttävät! <3

Tämän päivän sisustusteemaan. Olen viime aikoina ollut kovin ihastunut tähän Flosin IC Lights -sarjaan. Jos pikkuinen ja siihen liittyvät hankinnat eivät olisi edessä (jo pelkät vaunut kustantavat puolitoista tuhatta!), olisin varmasti jo tilannut sarjan pöytämallin tai parikin.

Tuntuu, että näen valaisimia nyt kaikkialla: sisustuslehdissä, Instagramissa, ikkunoissa… Ovatko muutkin ihastuneet näihin vai kiinnitänkö itse kaunokaisiin nyt vain enempi huomiota?

Viikonloppuna luvassa ainakin home visit -postaus. Ja katsotaan, josko ehtisin kuvailla jotain omiakin kuvia. :)

Lotta Agatonin stailaus.

All images from Pinterest.

If I had some extra money to spend, IC Lights by Flos would be my choice at the moment. They look stunning, don't they! And actually we would need a lamp or two, but I try to be sensible and focus only on items that the baby needs. :)

Valoisaa viikonloppua! / Have a great weekend!

Flos 265 <3

Tänään kuvapainoitteinen teaser uudesta valaisinhankinnastamme Flos 265:sta. Huomisessa postauksessa paljastan mistä se löysi meillä paikkansa :) Kuten kuvista näkee, Flos 265 soveltuu hämmästyttävän hyvin melkeinpä tilaan kun tilaan.

Nyt suuntaamme kohti Espoota uimaan ja anoppilaan syömään, joten palataan huomenna pidemmin!

Sama huone ja huonekalut; vain hieman eri järjestyksessä. Upeat korkeat jalkalistat ja kipsikoristeet; oviaukosta puhumattakaan. * huokaa ihastuksesta *

Kaunis myös valkoisena murrettua vihreää vasten.

Mustavalkoisuus toimii aina. Huomaa oikealla 265 myös työhuoneessa.

Lähde / Source: All pictures from Pinterest

Ihanaa viikonloppua!

Miten valitsen oikean valaisimen (ja lampun)?

Coterie-DSC08836-1.jpg

Joko luitte Katriinan maanantaisen hieman henkilökohtaisemman kirjoituksen? Allekirjoittanut ainakin huokaili ihastuksesta – ja oppi jälleen jotain uutta, vaikka olemme tunteneet yli vuosikymmenen. Ja kiitos Katriina haasteesta! <3 Palataan asiaan lähiviikkoina.

Tänään kuitenkin asiapitoisempi blogikirjoitus. Maratonhan tästä tuli; sen verran mutkikas aihe. Mutta ainahan teksteihin voi syventyä ja palata jos/kun uuden valaisimen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi.

Kuinka moni on joskus valinnut valaisimen ulkonäön (ja hinnan) perusteella? Ja ihmetellyt sen jälkeen kotona millainen lamppu siihen tulee ja mahdollisesti pettynyt sen luomaan valaistukseen? Täällä ainakin käsi nousee virheen merkiksi. Ja en vieläkään sano missään nimessä olevani valaistusekspertti! Muutamia oivalluksia olemme kuitenkin tätä asuntoa sisustaessa tehneet (ainakin omasta mielestämme ;)) – ja toivottavasti myös oppineet virheistämme. Joten yritän alla kuvata esimerkinomaisesti miten lähdimme miettimään olohuoneemme yleisvalaistusta.

Valotarpeen määrittely

Kaikki lähti liikkeelle valaistavan tilan analysoinnista. Kuinka suuri
tila on kyseessä? Mitä tilassa on tarkoitus tehdä? Olohuoneemme on kohtalaisen suuri; avokeittiön ja ruokailutilan kanssa neliöitä on vajaat 50 ja korkeuttakin kolme metriä. Ja mielestäni hyvä valaistus vaikuttaa positiivisesti jo ihan mielialaankin, joten oli selvää, että yleisvalaisimesta tulisi todella löytyä tehoja.

Niinpä suuntasimme katseemme malleihin, joissa olisi joko useampi valolähde (siis paikka useammalle lampulle) tai jos lamppuja tulisi valaisimeen vain yksi, siitä tulisi löytyä jytyä!

Aika nopeasti kuitenkin tajusin, etten saanut valaisinvalmistajien merkinnöistä mitään tolkkua. Kelvinit, kandelat, lumenit, luksit ja watit aukesivat yhtä hyvin kuin kyrilliset aakkoset. Joten otetaan tähän väliin pikakurssi parista tärkeimmästä pakkausmerkinnästä. (Lisäksi eri lampputyypeistä (eli led-lamput, energiansäästölamput, halogeenit jne.) voit lukea lisää täältä.)

Valoteho eli valon määrä

Lampun tuottama valon määrä ilmoitetaan lumeneina (lm). Eli mitä suurempi lumen-luku, sitä enemmän valoa lampusta irtoaa. Vanhanaikainen 40 watin hehkulamppu vastaa noin 350 lumenia ja 60 wattinen noin 710 lumenia.

Valotehon ymmärtäminen on tärkeää jo valaisinta valittaessa, koska valaisimesta riippuu miten tehokkaan lampun valaisimeen voi laittaa.

Mikä sitten on tehokas? Tutustu asunnon muihin lamppuihin ja tee vertailua. Otetaan esimerkiksi vaikka tämä Ikean valaisinmalli. Siihen suositellaan 600 lumenin lamppua, jolla ei vielä kuuhun mennä.

Käytännössä valotehon puute rajasi meillä monen monta valaisinmallia pois. Kokemuksemme mukaan kun valoa ei ole koskaan liikaa! (Vertailun vuoksi: valitsemastamme Foscarinin Big Bangistä irtoaa yli 4000 lumenia eli liki seitsemän Ikea-valaisimen verran!)

(Käytännössä valotehon ymmärtäminen riittää. Täältä löytyy havainnollistava vesiletku-esimerkki niille, jotka haluavat ymmärtää vielä mitä kandelat ja luksit tarkoittavat.) Ja täältä löytyy vielä lisää määritteitä.

HUOM: Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan lampun sähkönkulutuksesta. Ennen wattimääräkin indikoi lampun kirkkaudesta, mutta nykyisin erilaiset energiansäästölamput ja ledit ovat romuttaneet tämän yhtälön täysin.

Valon väri

En ollut ennen kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota, mutta lamppujen luomassa valossa on suuria värisävyeroja sinertävästä lämpimän keltaiseen. Värilämpötilaa mitataan kelvineillä (K): mitä korkeampi kelvinarvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun väri on.

Yleisesti koteihin suositellaan suhteellisen lämpimiä eli kelvinarvoltaan matalia lamppuja, sillä ne koetaan kodikkaammiksi. Jo 2700 kelvinin valoa luonnehditaan ”lämpimän valkoiseksi”. Omaan silmään se on vielä selvästi keltainen, joten olemme valinneet asuntoon mahdollisimman kylmiä, vähintään 3000 kelvinin lamppuja (poikkeuksena keittiön saarekkeen yllä roikkuvat design-lamput, joiden onneton valoteho tekee niistä lähinnä koristeita..). Ja ainakin meidän valkoiset tilat viileän valkoinen valo saa loistamaan upeasti.

Valon suunta

Lopullista valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mihin suuntaan valonlähteen osoittavat ja näkyykö valo valaisimesta suoraan (häikäisyriski) vai suodattuuko se esimerkiksi varjostimen läpi. Riippuu luonnollisesti käyttökohteesta ja –tarkoituksesta, millainen valaisin kannattaa valita. Esimerkiksi onko valaistuksella tarkoitus luoda laajalle alueelle leviävää yleisvaloa (olohuoneen kattovalaisin) vaiko rajata jokin tietty alue omaksi tilakseen (esim. keittiön pöydän päälle tuleva valo).

Me valitsimme olohuoneeseen päävaloksi mallin, joka suuntaa ison osan valosta ylöspäin. Katon kautta kimpoava epäsuora valo on erinomainen vaihtoehto etenkin yleisvalon luomisessa. Valon suuntaaminen ylöspäin saan myös huoneen vaikuttamaan suuremmalta, sillä katosta ja seinistä heijastuva valo ikään kuin laajentaa tilaa (vs. heikosti valaistu katto näyttää ”roikkuvan” matalammalla).

Muuta huomioitavaa

  • Tuleeko tilan valaistusta pystyä muuntelemaan himmentimellä?
  • Voiko lampun mahdollinen kuumeneminen aiheuttaa riskejä? Tämä on otettava huomioon etenkin erilaisissa rakenteisiin upotettavissa malleissa.
  • Kuinka monta valokatkaisijaa valaisimelle tulisi olla? Juttele ajoissa sähkömiehen kanssa, jos suunnittelet remonttia.

Suurin oivallus (kiitos Patrik!) valaisinsuunnittelussa meillä on ollut valaisimien kytkeminen langattomasti niin, että meillä on mm. sekä makuuhuoneessa että ulko-oven vieressä ns. master-kytkimet, joilla kaikkikodin valaisimet kytkeytyvät päälle ja pois yhdellä painalluksella. Pimeään kotiin tullessa on ihana räväyttää koko koti kirkkaaksi ja vastaavasti sammuttaa kaikki valot kerralla pään painuessa tyynyyn. <3

Huh. Tässä (toivottavasti) tärkeimmät. Kommentoikaa (ja korjatkaa!) rohkeasti, jos teillä on jotain lisättävää. Ja nautitaan tällä viikolla tuosta luonnon omasta valosta!

Sorry, no English translation this time, since the topic is quite challenging – how to select the right lamp and bulb. But make sure you understand at least the concept of lumens; they tell you how much light the light source gives you. And figure this out before you are selecting a new pendant for the living room, not after. ;)