Valotarpeen määrittely
Kaikki lähti liikkeelle valaistavan tilan analysoinnista. Kuinka suuri
tila on kyseessä? Mitä tilassa on tarkoitus tehdä? Olohuoneemme on kohtalaisen suuri; avokeittiön ja ruokailutilan kanssa neliöitä on vajaat 50 ja korkeuttakin kolme metriä. Ja mielestäni hyvä valaistus vaikuttaa positiivisesti jo ihan mielialaankin, joten oli selvää, että yleisvalaisimesta tulisi todella löytyä tehoja.
Niinpä suuntasimme katseemme malleihin, joissa olisi joko useampi valolähde (siis paikka useammalle lampulle) tai jos lamppuja tulisi valaisimeen vain yksi, siitä tulisi löytyä jytyä!
Aika nopeasti kuitenkin tajusin, etten saanut valaisinvalmistajien merkinnöistä mitään tolkkua. Kelvinit, kandelat, lumenit, luksit ja watit aukesivat yhtä hyvin kuin kyrilliset aakkoset. Joten otetaan tähän väliin pikakurssi parista tärkeimmästä pakkausmerkinnästä. (Lisäksi eri lampputyypeistä (eli led-lamput, energiansäästölamput, halogeenit jne.) voit lukea lisää täältä.)
Valoteho eli valon määrä
Lampun tuottama valon määrä ilmoitetaan lumeneina (lm). Eli mitä suurempi lumen-luku, sitä enemmän valoa lampusta irtoaa. Vanhanaikainen 40 watin hehkulamppu vastaa noin 350 lumenia ja 60 wattinen noin 710 lumenia.
Valotehon ymmärtäminen on tärkeää jo valaisinta valittaessa, koska valaisimesta riippuu miten tehokkaan lampun valaisimeen voi laittaa.
Mikä sitten on tehokas? Tutustu asunnon muihin lamppuihin ja tee vertailua. Otetaan esimerkiksi vaikka tämä Ikean valaisinmalli. Siihen suositellaan 600 lumenin lamppua, jolla ei vielä kuuhun mennä.
Käytännössä valotehon puute rajasi meillä monen monta valaisinmallia pois. Kokemuksemme mukaan kun valoa ei ole koskaan liikaa! (Vertailun vuoksi: valitsemastamme Foscarinin Big Bangistä irtoaa yli 4000 lumenia eli liki seitsemän Ikea-valaisimen verran!)
(Käytännössä valotehon ymmärtäminen riittää. Täältä löytyy havainnollistava vesiletku-esimerkki niille, jotka haluavat ymmärtää vielä mitä kandelat ja luksit tarkoittavat.) Ja täältä löytyy vielä lisää määritteitä.
HUOM: Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan lampun sähkönkulutuksesta. Ennen wattimääräkin indikoi lampun kirkkaudesta, mutta nykyisin erilaiset energiansäästölamput ja ledit ovat romuttaneet tämän yhtälön täysin.
Valon väri
En ollut ennen kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota, mutta lamppujen luomassa valossa on suuria värisävyeroja sinertävästä lämpimän keltaiseen. Värilämpötilaa mitataan kelvineillä (K): mitä korkeampi kelvinarvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun väri on.
Yleisesti koteihin suositellaan suhteellisen lämpimiä eli kelvinarvoltaan matalia lamppuja, sillä ne koetaan kodikkaammiksi. Jo 2700 kelvinin valoa luonnehditaan ”lämpimän valkoiseksi”. Omaan silmään se on vielä selvästi keltainen, joten olemme valinneet asuntoon mahdollisimman kylmiä, vähintään 3000 kelvinin lamppuja (poikkeuksena keittiön saarekkeen yllä roikkuvat design-lamput, joiden onneton valoteho tekee niistä lähinnä koristeita..). Ja ainakin meidän valkoiset tilat viileän valkoinen valo saa loistamaan upeasti.
Valon suunta
Lopullista valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös mihin suuntaan valonlähteen osoittavat ja näkyykö valo valaisimesta suoraan (häikäisyriski) vai suodattuuko se esimerkiksi varjostimen läpi. Riippuu luonnollisesti käyttökohteesta ja –tarkoituksesta, millainen valaisin kannattaa valita. Esimerkiksi onko valaistuksella tarkoitus luoda laajalle alueelle leviävää yleisvaloa (olohuoneen kattovalaisin) vaiko rajata jokin tietty alue omaksi tilakseen (esim. keittiön pöydän päälle tuleva valo).
Me valitsimme olohuoneeseen päävaloksi mallin, joka suuntaa ison osan valosta ylöspäin. Katon kautta kimpoava epäsuora valo on erinomainen vaihtoehto etenkin yleisvalon luomisessa. Valon suuntaaminen ylöspäin saan myös huoneen vaikuttamaan suuremmalta, sillä katosta ja seinistä heijastuva valo ikään kuin laajentaa tilaa (vs. heikosti valaistu katto näyttää ”roikkuvan” matalammalla).
Muuta huomioitavaa
- Tuleeko tilan valaistusta pystyä muuntelemaan himmentimellä?
- Voiko lampun mahdollinen kuumeneminen aiheuttaa riskejä? Tämä on otettava huomioon etenkin erilaisissa rakenteisiin upotettavissa malleissa.
- Kuinka monta valokatkaisijaa valaisimelle tulisi olla? Juttele ajoissa sähkömiehen kanssa, jos suunnittelet remonttia.
Suurin oivallus (kiitos Patrik!) valaisinsuunnittelussa meillä on ollut valaisimien kytkeminen langattomasti niin, että meillä on mm. sekä makuuhuoneessa että ulko-oven vieressä ns. master-kytkimet, joilla kaikkikodin valaisimet kytkeytyvät päälle ja pois yhdellä painalluksella. Pimeään kotiin tullessa on ihana räväyttää koko koti kirkkaaksi ja vastaavasti sammuttaa kaikki valot kerralla pään painuessa tyynyyn. <3
Huh. Tässä (toivottavasti) tärkeimmät. Kommentoikaa (ja korjatkaa!) rohkeasti, jos teillä on jotain lisättävää. Ja nautitaan tällä viikolla tuosta luonnon omasta valosta!