Terveiset remonttityömaalta vk 4 – Pientä turhautumista ja kipsilistoja

20180128Coterie-170902.jpg

Terveiset jälleen remonttityömaalta! Aika haastavaa oli kuvaaminen, sillä oli jo ihan pimeää ennen kuin ennätimme eilen asunnolle ja kaiken kukkuraksi olin unohtanut kamerani kotiin. Ohessa muutama räpsäisy kuitenkin puhelimella – kiva meillekin, kun remontin vaiheet tallentuvat kameralle.

Välillä turhauttaa, kun tuntuu ettei asunnolla ole tapahtunut viikossa juuri mitään… Mutta yritän pitää mielen positiivisena ja vakuuttaa itselleni, että esim. tasoituskerrosten lisääminen kattoon, seiniin ja lattiaan eivät (juurikaan) näy ulospäin. Myös viime remontissa tuli aivan sama turhautumisen tunne projektin loppupuolella: Alkuun työmaalla tietysti tapahtuu hurjasti, kun kaikki revitään alas, seiniä kaadetaan jne. Sen jälkeen toinen suuri harppaus otetaan, kun kaikkiin pintoihin saadaan ensimmäinen tasoituskerros – asunto kirkastuu silmissä. Mutta sen jälkeen on vielä pitkä matka (lue: monen monta tasoituskerrosta) ennen kuin pinnat ovat todella priimat.

No mutta oli eteenpäinkin menty. Isoin muutos oli kattolistojen asentaminen melkein koko keittiöön ja eteiseen. Asunnolla on häärinyt Pascal, joka laulelee ranskaksi listoja kiinnittäessään :) Kipsilistavaihe koettelee hieman myös naapureiden hermoja, sillä tuntuu, että hienon hienoa kipsipölyä kulkeutuu väkisin myös rappukäytävään… Olin taas varmasti näky kun kopistelin epätoivoisesti rappukäytävän paria raskasta mattoa keskellä Ullanlinnaa, heh.

20180128Coterie-170145.jpg

Taustalla näkyy yllä myös meidän pääovi, joka on parhaillaan maalarin työstettävänä; vanhat maalit on nyt pääosin irrotettu. Kaikki muut ovet lähtivät muualle restauroitaviksi, mutta tätä pääovea en uskaltanut irrottaa, jotta sen alkuperäinen lasi ei rikkoutuisi matkalla. Muut ovet tulevat nyt ruiskumaalattuna; tämä maalataan käsin – toivotaan, ettei eroa huomaa liiaksi. Itse olisin toivonut kaikki muutkin ovat perinteisesti käsinmaalattuna, mutta Patrik on tykästynyt kliinisempään jälkeen, eikä tämä ollut itselleni kynnyskysymys. Edelliset ovemme ruiskumaalattiin myös ja niistä tuli upeat.

20180128Coterie-Listat.jpg
20180128Coterie-170653.jpg

Myös kylpyhuone on edennyt. Seinään kiinnitettävän integroitavan wc:n teline on jo paikoillaan ja melkein koteloitu. Ja yhdelle seinälle oli ilmestynyt jo laatatkin. Tosi kivalta näytti! (Laattavalinnoistamme voikin lukea varsinaisen blogin puolelta täältä.)

20180128Coterie-Kylpyhuone.jpg

Ensi viikolla ohjelmassa olisi ainakin lattian levytystä ja kylpyhuoneen kaakelointia. Mahdollisesti myös kattorosettien kiinnitys – sitä odotan kovasti! Palataan luultavasti siis taas ensi viikonloppuna. Energistä viikonalkua sinnekin!

Kurkistus remonttityömaalle

20180119Coterie-08773-3.jpg

Tervetuloa kurkistamaan meidän remonttityömaalle!

Kuvat on napattu viikko sitten eikä niissä ole siirretty mitään työkaluja tms. sivuun, joten näette kaunistelemattoman totuuden :) Tai no melkein – keittiö oli kokonaisuutenaan niin kaoottinen, etten kyennyt edes kuvaamaan sitä, heh.

Isoin edistyminen on tapahtunut master bedroomissa, jonne asentaja kävi kasaamassa Kitzeniltä tilatun vaatekaapin. Kirjoitinkin jo varsinaisen blogin puolelle eilen postauksen, jossa vähän avasin millaisen prosessin kautta päädyimme malliltaan suljettuihin ja tyyliltään pelkistettyihin vaatekaappeihin.

20180119Coterie-08777.jpg
20180119Coterie-08764.jpg

Ovet puuttuvat vielä, mutta näen jo miten näistä tulee todella hienot! Pohdin yksityiskohtia pieteetillä, joten on palkitsevaa nähdä, että kokonaisuus näyttää hyvältä. (Ja suurkiitokset jo tässä vaiheessa Kitzenin Heinille, joka jaksoi hioa kaappien speksejä kanssani!) Tulen varmasti esittelemään kaapiston vielä useammassa postauksessa, mutta lyhyesti todettakon, että kriittistä oli miettiä mitoitukset toimiviksi.

20180119Coterie-08769-4.jpg

Meidän makuuhuoneen kiva yksityiskohta on seinään upotettu syvenne. Huoneesta oli alkujaan käynti myös keittiöön, sillä edellinen asukas oli jyrsinyt aukon puolimetriä paksuun kantavaan kiviseinään. Aukko oli kuitenkin todella ahdas ja matala ja se muistutti muodoltaan teräväkärkistä kirkkoholvia. Myöskään layoltin kannalta emme nähneet sille tarvetta, joten lopulta sulkemispäätös oli helppo. Nyt entinen läpikulku saa toimia kauniina yöpöytänä. Näen jo miten laitan jonkun taulun nojaamaan tuonne taakse, muutaman kirjan reunalle ja ehkäpä pienen maljakon niiden päälle – täydellinen paikka vaihtuville asetelmille.

Näkymä master bedroomista olohuoneen läpi pikkumiehen huoneeseen.

Näkymä master bedroomista olohuoneen läpi pikkumiehen huoneeseen.

Olohuoneessa ei ole suuria muutoksia tapahtunut hetkeen sen jälkeen kun katon upeat listat asennettiin. (Niistä joskus oma postauksensa.) Ilme muuttui kuitenkin selvästi raikkaammaksi, kun ikkunoiden pokat saivat ensimmäisen pohjamaalikerroksensa. (Esim. tässä Instagram-kuvassa näkyy miltä naapurihuoneen ikkunat näyttivät pari viikkoa sitten, kun puupinta oli vielä esillä.) Ikkunapokat ja smyygit olivat aivan luokattomassa kunnossa, joten niiden eteen on nähty vaivaa viikko jos toinenkin, kun kaikki maalipinnat on poistettu.

20180119Coterie-08780-3.jpg

Kylpyhuone on kokenut jo melkoisen muodonmuutoksen tässä kuukausien vaihtuessa… Tarkastaja kävi juuri perjantaina tarkistamassa seinien vesieristeet ja miehemme saivat kiitosta huolellisesta työstä. Katsotaan josko seinät olisi laatoitettu ensi viikon loppuun mennessä. :)

20180119Coterie-08784.jpg

Leppoisaa viikonloppua! Meillä suunnitelmiin kuuluu (yllätys, yllätys) remonttijärjestelyjä; ainakin jalkalistojen tilaamista ja laatoitussuunnitelman teko. Onneksi nautin tästä suunnittelupuuhasta :)

Lattiapohdintoja - Parketti vaiko vanha lautalattia?

02Lattiat.jpg

Lattia on remontoijan yksi tärkeimpiä valintoja. Seiniä on aina helppo maalata ja tapetoida uudelleen, ja mutta lattiavalinnan tulisi miellyttää useampi vuosikymmen. Lattialla on visuaalisesti erittäin suuri rooli asunnon tunnelman luomisessa.

Vanhassa jugendasennossa vaihtoehtoja oli mielestäni kaksi – joko vanhan puulattian kunnostaminen tai uuden parketin asentaminen. Pidän kovasti myös vaaleanharmaasta modernista betonilattiasta (upea esimerkki löytyy yhdestä suosikkiblogistani, Marjan Mustasta ovesta), mutta 112-vuotiaaseen talovanhukseen en pysty sitä kuvittelemaan, vaikka kontrasteista pidänkin.

Jokaisessa huoneessa oli päädytty erilaiseen käsittelyyn. Oli mm. oranssia kahdessa eri sävyssä ja jos jonkin väristä ja kokoista ruutua. Tylsäksi ei asuntoa voi ainakaan kuvailla. ;) 

Jokaisessa huoneessa oli päädytty erilaiseen käsittelyyn. Oli mm. oranssia kahdessa eri sävyssä ja jos jonkin väristä ja kokoista ruutua. Tylsäksi ei asuntoa voi ainakaan kuvailla. ;) 

Vanhan puulattian osalta harkitsin alkuun kahta eri käsittelyvaihtoehtoja: Lattian maalaamista (esim. Tikkurilan Betoluxilla) joko valkoiseksi tai vaalean harmaaksi tai lipeöintiä vaaleaksi (myös lipeöinnistä kannattaa lukea Mustasta ovesta http://mustaovi.blogspot.fi/2014/07/danish-floor.html). (Todettakon tässä yhteydessä, että en ole vielä törmännyt kauniiseen lakattuun lautalattiaan, mutta olen valmis päivittämään mielipiteeni sellaisen vastaan tullessa :) Jos lipeöinti kuulostaa liian työläältä, suosittelisin esim. Osmocolorin vahoja.)

Yhdessä huoneessa oli jo entuudestaan valkoinen lautalattia. Huone tuntui monin verroin valoisemmalta muihin verrattuna.

Yhdessä huoneessa oli jo entuudestaan valkoinen lautalattia. Huone tuntui monin verroin valoisemmalta muihin verrattuna.

Valkoinen lattia kirkastaa ja raikastaa asuntoa upeasti ja se luo harmonisen pohjan muulle sisustukselle. Käytännössä se on melkoinen siivoojan painajainen, sillä valkoisessa lattiassa näkyy kaikki mahdolliset pölyt ja tahrat. Siinä missä imuroin edellisen omistusasuntomme tammilankkuparketin vain kahden viikon välein, oli valkoisten lautalattioiden kanssa pakko tarttua imuriin kaksi kertaa viikossa. Tämä kannattaa tiedostaa. Mutta älkää silti luopuko valkoisesta lautalattiasta, jos siitä haaveilette – se on upea!

Vanhan lattian kunnostaminen olisi ollut myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Ammattilainen hioo lattian päivässä, korkeintaan kahdessa. Ja esimerkiksi vahan levittää päälle nopeasti. Paikkauksineenkin puhuttaisiin muutamasta tonnista.

Lopulta lautalattia tippui meidän vaihtoehdoista, sillä halusimme tavoitella parketilla hieman hienostuneempaa tunnelmaa. Meidän lautalattian lankut (vai pitäisikö sanoa laudat) eivät olleet mitään leveitä, joten niistä olisi syntynyt hieman mummolamainen fiilis valkoiseksikin maalattuna. Lisäksi lattiaa olisi pitänyt paikata melkoisesti: asunnon kakluunit oli aikoinaan purettu (yhtä lukuun ottamatta) ja me kaadoimme remontin myötä seinää parista kohdasta.

Meidän tulevassa master bedroomissa oli ilmeisesti ollut jonkinlainen lakkaus.

Meidän tulevassa master bedroomissa oli ilmeisesti ollut jonkinlainen lakkaus.

Lopulta valintamme oli selvä (tai ainakin ison askeleen selvempi ;)): haluaisimme asuntoon parkettilattian, joka sopisi tyyliimme lankkulattiaan paremmin. Pian tajusin, että ratkaistavia kysymyksiä oli vielä kuitenkin melkoisesti: Mistä puulajista parketin tulisi olla? Lankkua, kalanruotoa, ruutua vaiko kenties jotain ihan muuta? Minkä kokoista? Millaisella ladonnalla? Lukkopontilla kelluvana vaiko lattiaan liimattuna? Millaisella pintakäsittelyllä? Viisteillä vaiko ilman? Näistä lisää ensi kerralla!