kitchen

Keittiön tasot  

201801027Coterie-04210.jpg

Miten teidän viikonloppu on startannut? Tällä on tuttuun tapaan piipahdettu salilla ja metsästetty pikkumiehelle pantteripukua ensi viikon halloween-juhliin. :)

Jatketaan viime viikonloppuna nappaamien kuvien äärellä kuvattuania pitkästä aikaa meidän keittiötä. Keittiöstä voisi kirjoittaa monesta eri vinkkelistä (btw, saa esittää toiveita myös sieltä suunnalta!); syvennytään tänään tasoihin.

Ensin harkitsin tasoihin erilaisia kivi-, marmori- ja kvartsivaihtoehtoja. Pisimmälle vein ajatusta vaaleasta kvartsitasoista, sillä kvartsitasot ovat täysmarmoria vähän armollisempia huokoisuuden suhteen. Marmorihan imaisee etenkin kaiken rasvaisen ja happaman nopeasti sisäänsä. Vaikka perussiistejä olemmekin, niin realiteetti meillä on, että tasoille jää välillä jotain, mikä jättäisi marmoritasoon heti jäljen ja tiedän, että itseäni oliiviöljypullon rinkulat ja mustaviinimarjamehun roiskeet häiritsisivät. Lisäksi sain vaikutelman, että kvartsitasoissa sävyä pystyy kontrolloimaan paremmin ja niistä oli helpompi löytää kylmiä sävyjä; marmorit tuppaavat taittumaan enempi lämpimään. Mutta varmasti näissäkin on suuria valmistajakohtaisia (laatu)eroja ja parempi kun en enempi kommentoi, kun en ole marmoreihin kunnolla perehtynyt.

Puinen klassikkotuoli teki tilasta heti sisustetumman näköisen; pieni taulu tai peili sen yläpuolella näyttäisi vielä kivalta. :)

Puinen klassikkotuoli teki tilasta heti sisustetumman näköisen; pieni taulu tai peili sen yläpuolella näyttäisi vielä kivalta. :)

201801027Coterie-04156.jpg
201801027Coterie-04165.jpg
201801027Coterie-04167.jpg

Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme ohueen, vitivalkoiseen Staron-komposiittitasoon. Blogia pidempään seurailleet muistavat, että myös meidän edellisen kodin tasot olivat hyvin samankaltaiset. (Vanhat kuvat (myös allekirjoittaneesta) voi kurkata täältä.) Silloin materiaalina oli Corian. Nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen voin sanoa, että materiaalit ovat käytännössä aivan identtiset. Molemmat kestävät todella hyvin kulutusta eivätkä naarmuunnu. Ne eivät myöskään ole huokoisia, joten tahroja ei tosiaan synny helposti. Ja jos jokin pieni värjäymä tulee, sen voi hangata ns. taikasienellä pois. Molemmat materiaalit kestävät hyvin myös kuumaa, vaikkakin en ole testannut millään tulikuumalla kattilalla tms.

201801027Coterie-04202.jpg
201801027Coterie-04194.jpg

Myös hana on hyvin saman näköinen kuin viimeksi. Edelliskerralla valitsimme Ruotsalaisen Niviton (kurkkaa kuva täältä), tällä kertaa päädyimme mattamustaan Tapwelliin sekä keittiössä että kylpyhuoneessa, sillä Nivitolta löytyy mallistostaan vain keittiöhana. Btw, hanojen valitsemiseen liittyy omat kiemuransa, joten ehkäpä pitäisi kirjoittaa niistä oma postauksensa :)

201801027Coterie-04193.jpg

Suurin ero edelliseen tasoon verrattuna on, että nyt nostimme tasomateriaalia reippaasti ylöspäin keittiötason takaseinälle. Viimekerrasta opimme, että vettä roiskuu väkisinkin myös takaseinään, joten pystyyn nostettu taso on siisti ja helppohoitoinen vaihtoehto. Ja myös näyttää kivalta!

 

Nyt valmistautumaan illan dinnerille; ihanaa viikonloppu!

Bora Classic ensikäytössä

20180902Coterie-02743.jpg

Toivottavasti sielläkin on ollut rentouttava viikonloppu. Meillä kävi juuri ystäväpariskunta kyläilemässä; on ihana kutsua nyt jälleen ystäviä kotiin. Tutustuimme pariskuntaan itse asiassa asuntoasioiden merkeissä; vuokrasimme heiltä Taka-Töölössä sijainneen todella kivan (mutta meille vähän pienen) asunnon muutettuamme Tarkk’ampujankadulta (lue lisää vuokra-asunnosta täältä). Aikamoinen sattuma, että heillä on juuri W:n ikäinen lapsi (ja nyt toinenkin) ja että ollaan niin samalla aaltopituudella. Näin aikuisiällä kun ei kovin usein enää ystävysty ihan uusien ihmisten kanssa.

Tänään ensimmäisiä kokemuksia Savon Bora Classic -liedestä*. Saatiin se viimein asennettua pari viikkoa sitten. Kauhean montaa kertaa emme ole kyllä vielä ehtineet kokkailemaan kotona. Säät ovat olleet edelleen niin kesäiset, että olemme syöneet kutakuinkin joka ilta ulkona. Syksyn tullen viihdytään taas paljon enemmän kotosalla, joten liesi pääsee vielä kyllä ahkeraan käyttöön.

20180902Coterie-02794.jpg
20180902Coterie-02788.jpg
20180902Coterie-02746.jpg

Halusimme keittiöön ehdottomasti liesituulettimen, joka olisi integroitu tasoon. Jo edellisessä keittiössä toimivaksi todettu layout, jossa liesi oli saarekkeessa, oli meille itsestään selvä vaihtoehto; niin tyytyväisiä siihen viimeksi olimme. Kattoon asennettava malli ei tullut kysymykseen, sillä en halunnut rikkoa keittiön ilmavaa tunnelmaa. Ja huonekorkeuden lähennellessä 315 senttiä, en tiedä olisiko se ollut edes teknisesti mahdollistakaan; kaunista ei ainakaan.

Haaveilin Bora Classicista jo edellisen asunnon kohdalla, mutta silloin budjetti ei antanut myöten. Tähän kotiin olemme valinneet vielä asteen verran laadukkaampia juttuja visuaalisuudesta yhtään tinkimättä. Borasta löytyy myös näyttävä Basic malli, jossa on keskellä pyöreä liesituuletin; omaan silmän tämä pitkulainen tuuletinmalli näyttää vielä minimalistisemmalta ja linjakkaammalta.

Tuulettimen ympärille voi valita erilaisia liesiyksiköitä kaasusta grillitasoon. Kaasu olisi kokatessa super nopea ja ah, niin kuvauksellinen. Lapsiperheeseen en itse kaasuliettä kyllä uskaltaisi edes harkita; saaressa saa stressata jo ulkogrillistäkin tarpeeksi. Niinpä meille valikoitu kaksi rajatonta induktiotasoa imuyksikön molemmin puolin.

20180902Coterie-02821.jpg
20180902Coterie-02839.jpg
20180909Coterie-02855.jpg
20180909Coterie-02867.jpg

Taloyhtiön hormi on aivan eri seinustalla, joten sekin oli meidän kohdalla selvä, että liesituuletin toteutettaisiin aktiivihiilisuodattimella, joka palauttaa puhdistetun ilman huoneeseen saarekkaan alapuolelta. (Ja saako kerrostalojen liesituulettimia enää edes kytkeä hormiin?? Kommentoikaa alle jos tiedätte.) Palaan varsinaisiin käyttökokemuksiin, jahka olemme päässeet kunnolla kokkailemaan! Munakasta tehdessä käytin vain alhaisinta imutehoa, ja liesi hoiti homman vaivatta.

HUOM: Liettä maahantuova Savo on tuttuun tapaan taas Habitaressa. Heidän löytää osastolta 6f80. Kannattaa käydä piipahtamassa, mikäli liedenhankinta on yhtään ajankohtaista! Siellä pääsee itse näkemään lähietäisyydeltä, miten liesi toimii ammattilaiskokkien käsittelyssä. :)

Energistä viikkoa!

* Tuotteesta saatu alennusta bloginäkyvyyttä ja kuvia vastaan

Kurkistus Kitzenin keittiöön

20180830Coterie-02628.jpg

Ihanaa, meidän keittiö on (melkein) valmis! Teistä varmaan on tuntunut, että asunto on ollut kunnossa jo heinäkuun alusta alkaen, kun olen kuvissa näyttänyt vain valmiita nurkkauksia. Olen kuitenkin tietoisesti valinnut linssin toiselle puolen ne parhaimmat ja viimeistellyimmät kuvakulmat :) Totuus keittiön osalta on kuitenkin ollut, että olemme eläneet laatikoinen keskellä ilman astianpesukonetta ja toimivaa liesitasoa (eli toisin sanoen tiskivuorten saartamana ja Saarioisten mikrokeitoilla sekä ravintolaruualla. Joten voitte vain kuvitella, miten iloisia olimme, kun keittiöasentajamme pääsi viimein lomiensa jälkeen tekemään viimeiset asennustyöt! (Lue asennuksen ensimmäisestä vaiheesta täältä.) Boran upea liesi odottaa vielä sähkömiehen kytkentää, mutta visuaalisesti kaikki alkaa olla keittiössä jo kohdillaan :)

Palataan tähän Savolta tilattuun upeaan Boran lieteen, jahka olemme päässeet käyttämään sitä!

Palataan tähän Savolta tilattuun upeaan Boran lieteen, jahka olemme päässeet käyttämään sitä!

20180830Coterie-02642.jpg
Taso kaipaa vielä pienesineitä; vähintäänkin leikkuulautoja. Ja luultavasti asennan aukkoon vielä jonkun hyllyn. Joku marmorinen keihtoisi, katsotaan mitä löydän! Nyt vähän turhan pliisu. Vai mitä mieltä te olette..?

Taso kaipaa vielä pienesineitä; vähintäänkin leikkuulautoja. Ja luultavasti asennan aukkoon vielä jonkun hyllyn. Joku marmorinen keihtoisi, katsotaan mitä löydän! Nyt vähän turhan pliisu. Vai mitä mieltä te olette..?

20180830Coterie-02672.jpg

Joten tässä se on, mitä pidätte? Olen kokonaisuuteen super tyytyväinen! Ja kokonaisuudella viittaan tässä paitsi visuaaliseen lopputulokseen myös keittiön toiminnollisuuteen ja tilausprosessiin Kitzenin* kanssa. Kaikki sujui heidän kanssa jouhevasti ja he olivat myös yhtä kiinnostuneita yksityiskohdista kuin allekirjoittanut, heh. WC:n kaapeissa oli pieni mittausvirhe ja niiden kanssa pitää vielä hieman säätää, mutta uskon, että pääsemme niidenkin osalta vielä hyvään lopputulokseen.

Parhaiksi onnistumisiksi luen keittiön sijoittelun asuntoon ja valitsemamme värisävyn. Vanhan keittiön vesipiste siirtyi lopulta vain noin puolitoista metriä, mutta siinä missä alkuperäinen keittiö oli survottu pieneen ahtaaseen nurkkaukseen ison huoneen kulmassa, me levitimme keittiötä reilusti huoneen pitkälle seinustalle. Keittiön seinusta on aika pimeä, mutta tällä tavoin (plus hyvällä valaistuksella) saimme herätettyä vähän kuolleen tilan onnistuneesti eloon. (Kurkkaa before-kuva vanhasta keittiöstä täältä.)

Värisävyyn en voisi tyytyväisempi olla. Patrik yritti puskea meille valkoista keittiötä; thank god en antanut tässä periksi. Valkoisia keittiöitä on nyt nähty viisitoista vuotta, joten oli aika lisätä edes hieman sävyä. Mitään värien ilotulitusta ei tässäkään keittiössä vielä nähdä, heh. Erilaiset tummat murretut mudansävyt olisivat olleet trendikäs valinta, mutta viileä vaaleanharmaa on meille sopivan hillitty. Ja mainittakoon, että todellisuudessa keittiö on vähän tummempi, kuin mitä kuvat antavat olettaa. Kitzeniltä voi tilata keittiön siis ihan missä Tikkurilan värikartan sävyssä tahansa ja meille valikoitui sävy 1943 alkuperäisen visioni mukaisesti. (Kurkkaa toiseksi alin inspiraatiokuva tästä Keittiösuunnitelmia-postauksestani.)

Saarekkeen ylle tulee vielä vähäeleinen tanskalainen valaisin yhdeltä pikkubrandilta... :) Se on odottanut ainakin puoli vuotta jo valmiina, heh.

Saarekkeen ylle tulee vielä vähäeleinen tanskalainen valaisin yhdeltä pikkubrandilta... :) Se on odottanut ainakin puoli vuotta jo valmiina, heh.

Joihinkin funktionaalisiin pikkujippoihin tutustutaan vielä omana postauksenaan, joten en paljasta kaikkia herkkuja nyt tässä yhdellä kertaa ;) Mutta siitä täytyy sanoa, että keittiön suunnitteluun ja etenkin omien tarpeiden miettimiseen kannattaa valita runsaasti aikaa! Loppupelissä hyvä toimiva flow keittiössä syntyy pienistä yksityiskohdista; missä järjestyksessä kaapit / vesipiste / liesi jne. ovat, mihin suuntaan kaapin ovet aukeavat jne. jne. Ammattilainen on tässä suurena apuna, mutta kaikki lähtee kuitenkin omien tarpeidensa tunnistamisesta. Paljonko tarvitsen säilytystilaa? Millaisille astioille? Varataanko kaappien sisään oma paikkansa esim. kahvikoneelle, leivänpaahtimelle, smoothiekoneelle tai rikkaimurille vaikkapa?

Palataan keittiöön varmasti vielä monta kertaa. Ja etenkin liesitasoon, jahka saamme sen käyttöön! :)

* Kitzenin keittiöstä saatu hieman alennusta bloginäkyvyyttä vasten